След като поиска политическо убежище в Русия и в още над 20 страни

Мнозина подкрепят Сноудън, никой не го иска

Мнозина подкрепят Сноудън, никой не го иска

Бъдещето на бившия служител на ЦРУ и консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън във вторник продължава да тъне в гъста мъгла. Много от дългия списък държави, към които той е отправил молба за политическо убежище, на думи го подкрепят, но на практика никой не предприема практически стъпки в тази посока. Същевременно става все по-ясно, че съдбата на Сноудън ще е част от сложните сметки в отношенията между САЩ и Русия.

Той е издирван в САЩ по три обвинения за шпионаж и се укрива от властите, откакто медиите разпространиха неговите разкрития, засягащи програмите на американската Национална агенция за сигурност за следене на комуникациите. Американецът се намира в транзитната зона на московското летище Шереметиево от повече от седмица, след като избяга от Хонконг, където преди това се укриваше.

САЩ анулираха паспорта му и той не може да отпътува от Шереметиево. Сноудън се надяваше да получи убежище в Еквадор, но тази страна вече даде смесени сигнали по въпроса. Ето защо той е отправил молби за предоставяне на политическо убежище в 21 държави, между които Русия, Исландия, Еквадор, Куба, Венецуела, Бразилия, Индия, Китай, Германия и Франция, съобщава сайтът Уикилийкс, цитиран от Франс прес.

Молбите са били връчени от името на Сноудън от Сара Харисън, британска служителка в Уикилийкс, която придружи на 23 юни Сноудън при пътуването му от Хонконг до Москва. Тя ги е предала на летище Шереметиево на служител на  руското консулство, който ще ги отнесе в съответните посолства в Москва. В документите се подчертава рискът от преследване срещу Едуард Сноудън в САЩ.

Молби за убежище са отправени също към Австрия, Боливия, Финландия, Италия, Ирландия, Холандия, Никарагуа, Норвегия, Полша, Испания и Швейцария. В две от страните - Исландия и Еквадор, молбите за убежище са отправени повторно.

Оставането в Русия невъзможно

Руските имиграционни служби потвърдиха, че бившият консултант на американската Агенция за национална сигурност (АНС) е поискал политическо убежище в Русия. Активистката на Уикилийкс, която придружава Сноудън, е предала молбата му за предоставяне на политическо убежище на руски дипломатически служител, дошъл в транзитната зона на московското летище "Шереметиево". Дежурният консул на летище Шереметиево потвърди, че Сноудън се е обърнал с молба за политическо убежище в Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Потвърждавам, че вчера вечерта, в 22,30 ч. московско време гражданката на Великобритания Сара Харисън, ни предаде молбата на Сноудън за политическо убежище", заяви той. "Съобщихме на нашето ръководството, на летището дойде куриер и взе пакета с документите", добави дежурният консул.

Сноудън се отказа от намерението да остане в Русия, след като разбра за условието, поставено от президента Путин, заяви обаче във вторник прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

Той напомни изявление на Путин от вторник: "Хипотетично Сноудън би могъл да остане в Руската федерация, но при едно условие - да се откаже от намерението да се занимава с антиамериканска дейност". "Доколкото знаем, той не смята да се отказва", изтъкна прессекретарят.

Според него бившият служител на ЦРУ все още е в транзитната зона на московското летище Шереметиево и не е минавал границата на Русия. Песков подчерта, че руските тайни служби никога не са работили със Сноудън и той не е техен агент. В коментар за положението като цяло той отбеляза, че "Русия никого не е предавала, не предава и няма да предава занапред" на чужди държави.

Същевременно стана ясно, че аферата Сноудън е била тема на разговорите между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери в Бруней. Двамата се срещнаха в рамките на срещата на министрите на външните работи от Азиатско-тихоокеанския регион. Разговорът между Лавров и Кери продължи 90 минути, а след срещата те не разкриха за какво са говорили. Лавров само подчерта пред репортерите, че разговорите са били "отлични".

ИТАР-ТАСС съобщи само, че двамата не са обсъждали случая Едуард Сноудън. Трима американски представители, пожелали да останат анонимни, обаче заявиха за АП, че Вашингтон се опитва да убеди Москва да депортира Сноудън или директно в САЩ, или до трета страна, евентуално от Източна Европа, която после да го предаде на американските власти.

Преди началото на днешната среща между Лавров и Кери журналист се опита да попита Лавров по въпроса, но той го смъмри с думите "Я не ми крещете".

Уклончива подкрепа

Искането за политическо убежище в Русия, отправено от Сноудън, би могло "да уреди окончателно" случая с него, заяви в интервю за Франс прес Рафаел Кореа, президент на Еквадор – страната, на която беглецът от американското правосъдие възлагаше най-много надежди за поучаване на убежище.

Кореа повтори, че страната му не може да отговори положително на молбата на Сноудън, защото той не е на еквадорска територия. Еквадорският държавен глава допълни, че освен това след изявленията на Москва сценарият се е променил.

Едуард Сноудън не е искал убежище във Венецуела, "още никой засега не го е искал от нас", заяви от своя страна в Москва, където се намира на официално посещение, венецуелският президент Николас Мадуро, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него Сноудън заслужава да бъде защитен като човек, който е казал една истина. "Според нас е важно, че изявленията, направени от този младеж, са голяма истина, разказваща, че капиталистическият елит на САЩ се опитва да контролира света. Той шпионира и приятели, и врагове, шпионира цял свят", каза Мадуро. Почтените хора, желаещи мир, "младежта в света", "целият свят трябва да реагира", призова той.

Запитан обаче дали ще вземе и Сноудън, щом отпътува от Москва, Мадуро заобиколи въпроса, като каза, че ще си замине "с многото споразумения, които предстои да подпишем с Русия, също и с инвестиционните спогодби в петролногазовата сфера". "Това е, с което ще си тръгнем", информира той.

Боливия е готова да предостави политическо убежище на бившия служител от ЦРУ Едуард Сноудън, заяви в интервю за руската англоезична телевизия "Раша тудей" боливийският президент Ево Моралес. Но веднага добави, че Боливия засега не е получила молба за убежище от Сноудън. "Ако пристигне молба, готови сме да я разгледаме. Готови сме за преговори", поясни Моралес.

"Естествено ситуацията никак не е розова, всичко това постоянно се обсъжда на международно равнище. Боливия е готова да приеме хора, които изобличават шпионажа, ако може да го наречем така... Империята САЩ постоянно е в заговор срещу нас. И щом някой изобличи някого като шпионин, трябва да се организираме и да се подготвим още по-добре, за да отразим всяка политическа, военна или културна агресия", добави Моралес.

Първите откази

Външните министерства на Норвегия и Полша потвърдиха, че са получили молби за политическо убежище от Сноудън, съобщиха агенциите. Полският министър Радослав Шикорски заяви, че няма да препоръча молбата да се удовлетвори, предаде Ройтерс.

Китай е осведомен, че молба за убежище е изпратена от Сноудън и до Пекин, заяви говорителка на китайското външнополитическо ведомство.

Испания обяви днес, че молбата на американеца ще се смята за невалидна, докато той не е на испанска земя. Индия направо отхвърли молбата на американеца, предаде Франс прес, като се позова на говорител на индийското министерство на външните работи.

Според президента Оланд Франция не е получавала официална молба за убежище от Сноудън.

Председателят на Европейския парламент – германският социалдемократ Мартин Шулц, заяви, че е изпълнен с разбиране към молбата на Сноудън за убежище, и нарече шпионските методи на САЩ достойни за "авторитарни режими".

Ако обаче Сноудън отправи молба за убежище, "властите трябва да проучат дали той наистина е подложен на политически гонения", уточни председателят на Европарламента.

"Щом Владимир Путин иска да предостави на Сноудън политическо убежище, значи светът се е обърнал надолу с главата", коментира той.

Сноудън: Обама се опитва да ми попречи да получа убежище

Едуард Сноудън, обвинен в разгласяване на поверителна информация, заяви, че администрацията на президента Барак Обама му отнема правото да търси убежище. Това се посочва в съобщение, публикувано от организацията Уикилийкс и цитирано от Ройтерс.

"Стана известно, че президентът е наредил на вицепрезидента си да окаже натиск върху лидерите на страните, от които съм поискал защита, да отхвърлят молбите ми за убежище, след като (президентът) се ангажира да не постъпва така", заявява Сноудън в съобщение, публикувано на сайта Уикилийкс, имайки предвид президента Барак Обама и вицепрезидента Джо Байдън.

Държавният департамент: Едуард Сноудън има право на "справедлив процес"

Държавният департамент заяви, че Едуард Сноудън си остава американски гражданин и има право на "справедлив процес", ако се върне в страната.

"Той си остава американски гражданин. Продължава да се ползва с правата на всички американски граждани, сред които е и правото на справедлив процес за грешките, в които е обвинен", заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел, цитиран от АФП.

На всекидневната си пресконференция Вентрел уточни, че администрацията на САЩ би могла да предостави на Сноудън "документ за еднопосочно пътуване" за връщането му страната след анулирането на паспорта му.

Говорителят отказа да посочи каква би могла да бъде реакцията на Вашингтон, ако Москва даде убежище на Сноудън. Надяваме се, че (руснаците) ще вземат правилно решение, допълни Вентрел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят