Мнозина в Русия ще претърпят загуби от планирания икономически ръст

Мнозина в Русия ще претърпят загуби  от планирания икономически ръст
Спадналите доходи на хората в Русия ще стигнат отново равнището от 2013 г. едва през 2022, а пенсиите - чак през 2025 година. Това е прогноза на икономическото министерство в Москва, цитирана във "Ведомости", съобщи Би Би Си.
 
Същевременно ведомството прогнозира в Русия икономически ръст, който ще се постигне чрез увеличаване на броя на работещите, повишаване на инвестиционната активност и на производителността на труда. Заетостта се очаква да нарасне по-специално чрез вдигане на пенсионната възраст - на 65 г. за мъжете и 63 г за жените.
 
Тази мярка ще намали броя на пенсионерите в Русия с 23 на сто - със 7 милиона души. Вдигането на възрастта за пенсия обаче е съпроводено с рязко намаляване на пенсиите - сега те са 35 на сто от заплатата, а падат на 22 процента. Така най-малко една пета от жителите на Русия няма да спечелят нищо от планираното вдигане на темпото на икономически ръст - напротив, ще изгубят, защото доходите им силно ще спаднат в сравнение с останалите.
 
"Всички последни предложени нововъведения в пенсионната сфера (. . .) наподобяват опит застрахователните пенсии да бъдат превърнати в помощи за бедни", коментира социологът Юрий Горлин.
 
"Вдигането на пенсионната възраст дава някаква икономия, ще е справедливо тя да бъде споделена с пенсионерите", смята колежката му Татяна Малева.
 
"Фактическо замразяване на пенсиите за 20 години напред - това са някакви фантазии", заявява трети руски експерт, Оксана Синявская. "Това е социално опасно", предупреждава тя.
Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?