Мнозинството американци отхвърлят идеята на Тръмп да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ

Доналд Тръмп

Предложението на Доналд Тръмп временно да се затворят границите на САЩ за мюсюлмани се отхвърля от мнозинството американци, но четирима от всеки десет републиканци го подкрепят, сочи допитване на в. "Уолстрийт джърнъл" и телевизия Ен Би Си, цитирано от Франс прес.

Всеки четвърти американец (25 процента) подкрепя идеята на кандидата за републиканската партийна номинация за Белия дом да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ, а 57 процента я отхвърлят, сочи извършеното във вторник и сряда допитване. Статистическото отклонение е 4,4 пункта.

Идеята обаче се подкрепя от 42 процента от републиканците, а 36 процента са против.

Малко под две трети от американците имат положително мнение за мюсюлманите - това равнище на одобрение се запазва стабилно от 2002 г., отбелязва Ен Би Си. При републиканците половината са отрицателно настроени към мюсюлманите.

Предложението да се наложи дискриминация по религиозен признак над имигрантите предизвика лавина от осъдителни реакции в САЩ и по света, но милиардерът, който води в допитванията за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2016 г., не се вълнува и е сигурен, че идеята му се приема благосклонно от електората.

Тръмп продължава да стои зад думите си, макар и междувременно да уточни, че предложението му не важи за мюсюлманите, които са американски граждани и че може да се правят изключения, например за чуждестранни дипломати или спортисти.

Британският вестник "Гардиън" цитира и изказването на Хилари Клинтън, че предложенията на милиардера, който е фаворит в надпреварата за номинацията на Републиканската партия, помагат на терористите от "Ислямска държава". "Той им дава силен инструмент за пропаганда и начин да вербуват повече хора от САЩ и Европа", подчертава бившият държавен секретар на САЩ, която се бори за номинацията за кандидат-президент на Демократическата партия.

След реакцията на Тръмп на атентата на 2 декември в Сан Бернардино, щата Калифорния, политикът вече не е повод за смях сред демократите, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". На Клинтън и нейния екип се налага да премислят как да се справят с Тръмп и как неговата кандидатура и гневът на гласоподавателите ще се отразят на шансовете на Клинтън на президентските избори догодина.

Същевременно в. "Вашингтон таймс" отбелязва, че популярността на милиардера засилва опасенията, че той може да попречи на който и да е бъдещ кандидат на Републиканската партия да спечели президентския пост през 2016 г..

"Той използва предразсъдъците и ксенофобията", заявява републиканският сенатор Линдзи Греъм, цитиран от в. "Вашингтон таймс". "И това, което прави Тръмп, подсилва врага", предупреждава сенаторът от Южна Каролина.

Нападките срещу Тръмп обаче само карат поддръжниците му да го харесват още повече, предупреждава в. "Вашингтон пост", цитирайки проучване на мненията на поддръжниците на милиардера, които не вярват на водещите медии и смятат, че изявленията на Тръмп се цитират извън контекста.

В същото време водещи фигури в Републиканската партия се подготвят за оспорвана партийна конференция, ако Тръмп остане най-популярният от потенциалните кандидати за номинацията на партията. Председателят на Националния комитет на Републиканската партия на САЩ Райнс Прийбъс и председателят на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл се готвят за вътрешнопартиен сблъсък, при който противниците на Тръмп да се обединят около една алтернативна кандидатура, съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?