Мнозинството българи искат оставката на правителството

снимка БГНЕС

Общо 58% от българите казват, че е нужна оставка на правителството, а 32% са против. Това сочи независим експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 13 юли сред 700 души. Останалите 10% нямат мнение.

Цели 6% от интервюираните твърдят, че вече са ходили на протест срещу правителството. Този дял условно се равнява на около 300 хиляди души от населението.

Общо 36% от хората обявяват, че тепърва биха участвали в протест срещу правителството. В демонстрация в подкрепа на правителството казват, че биха участвали 8% от хората, а че вече са участвали казват 2%.

"Данни съдържат известна декларативност, но представляват сравнително добър ориентир за величината и профила на протестите и протестния потенциал. Подобни сондажи са добър метод за формиране на хипотези в бързопроменяща се среда", коментира агенцията.

Съществена част от деклариращите, че протестират, са млади хора. В София протестният потенциал е по-висок. В останалата част на страната е очаквано по-малък и това вероятно се дължи на повече страх, се казва в анализа на "Галъп".

Събитията показват, че настъпва промяна. В София към момента на изследване са протестирали около 10%, което би могло да означава около 150 хиляди души.

"Данните възпроизвеждат и традиционната структура на мненията при въпрос за доверие в правителството. В същото време обаче тези данни показват, че стабилизацията на имиджа на правителството около ситуацията с коронавируса е била по-скоро временна и е отложила действието на по-дълбоки процеси", твърдят социолозите.

Споделяне

Още от България