Социологическо проучване показва, че

Мнозинството британци подкрепят европейското членство

Според лидера на лейбъристите Великобритания трябва да остане в ЕС и да работи за промяната му

Мнозинството британци подкрепят европейското членство

Повече британци са готови да гласуват за оставане в ЕС, отколкото за излизане от него, показа проучване, цитирано от Ройтерс. Това е първият случай, когато поддръжниците на членството в ЕС надхвърлят поддръжниците на отделянето, откакто миналата година премиерът Дейвид Камерън обеща да свика референдум за членството на Великобритания, ако спечели изборите догодина.

Камерън беше подложен на натиск от евроскептиците в своята Консервативна партия и в антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство преди европейските избори през май и парламентарните избори догодина. Премиерът обеща първо да се опита да промени отношенията между Великобритания и ЕС.

В проучването на ЮГов на 9 и 10 март са участвали 3195 души. То показа, че 41 на сто от британците ще гласуват страната им да остане в Европейския съюз, а 39 процента ще гласуват за напускането на ЕС.

Да се посочи причина за промяната на обществените нагласи би било спекулация, смята Антъни Уелс, заместник-директор на политическия екип на института. Той обаче подчерта, че разликата между двете становища намалява непрекъснато от момента, когато Камерън обеща референдума. През 2012 г. броят на тези, които са били готови да гласуват за отделяне от ЕС, е надхвърлял с 23 процентни пункта броя на желаещите запазване на статуквото.

Камерън не е обяснил подробно как ще промени връзките между ЕС и Великобритания, но дава да се разбере, че иска да ограничи свободата на движение за хората от по-бедните страни членки, да се бори срещу измамите с европейски социални помощи, да намали бюрокрацията и да подобри конкурентоспособността. Ако той постигне това и увери, че британските интереси са защитени, 52 на сто биха гласували за оставане в ЕС, а 27 на сто биха настояли Лондон да излезе от съюза, добавя Ройтерс.

Великобритания трябва да бъде в центъра на промяната в Европа

Младите украинци, развяващи знамето на Европейския съюз с надежда за по-добро бъдеще, трябва да послужат за подсещане, че повече от всякога сега е важно Европа да бъде силна, свободна и да говори с един глас, пише лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд в статия за в. "Файненшъл таймс".

За поколението на моите родители ЕС символизираше мир и просперитет - нещо, което ние доста често и доста лесно приемаме за даденост, подчертава Милибанд.

Действително нашата горда и уверена страна, с традицията си да гледа навън към света, сега е управлявана от правителство, което спори със себе си дали трябва да се обърнем навътре и да отстъпим настрани от нашия собствен континент. По-важно е от всякога при тези обстоятелства политическите лидери да изяснят позицията си към ЕС преди следващите общи избори във Великобритания, призовава лидерът на лейбъристите.

Позицията на (консервативния премиер Дейвид) Камерън, разкъсвана от съмнения и водена от слабост, означава, че негов приоритет след 2015 г. няма да бъде справянето с разходите за живот по време на криза, нито създаването на работни места и просперитет, смята Милибанд. Вместо това, евентуално консервативно правителство ще бъде доминирано от деградивната фикс идея да напусне ли Великобритания ЕС или не. Не се нуждаете от кристално кълбо да предвидите последиците от такова развитие на нещата - нужно е само да прочетете историята на правителството на Джон Мейджър, посочва Милибанд.

Позицията на лейбъристите по този въпрос е ясна и основана на принципи: ние твърдо вярваме, че бъдещето на Великобритания е в ЕС.

Знам, че репутацията на ЕС е на доста ниско ниво и то не без причина. Ако трябва бъдещето на Великобритания в Европа да се подсигури, то Европа е нужно да работи по-добре за Великобритания. А Великобритания трябва да работи по-ефективно за промяна вътре в ЕС. Европа трябва да направи повече, за да посрещне икономическите предизвикателства, като подобри конкуренцията, като се захване с младежката безработица и изгради икономика, която насърчава просперитета, допълва Милибанд.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа