Мнозинството даде на Иван Искров още 6 години начело на БНБ

Мнозинството даде на Иван Искров още 6 години начело на БНБ

С гласовете на мнозинството (165 "за" и 6 "против", без въздържали се) управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров получи в четвъртък втори шестгодишен мандат начело на банката, който започва да тече от 10 октомври. Решението срещна острото недоволство на опозицията, според която изборът е в нарушение на Закона за БНБ.

Новият мандат на Искров е част от поставянето на възлови мандатни места в държавните органи на близки до сегашните управляващи. Процесът на бетониране на "наши" хора тече усилено в последния месец и част от него бе изборът на човека на НДСВ Искров за шеф на БНБ срещу осигурена подкрепа на царската партия за други "важни" за управляващите въпроси.

Предложението за назначението на Искров бе внесено формално от председателите на парламентарните групи на левицата, НДСВ и ДПС. При обсъждането му в пленарната зала Веселин Методиев от ДСБ заяви, че този избор на управител на БНБ се извършва в нарушение на закона. По тази логика може да се запише още един мандат в проекторешението и да се определи той да започва на 10 октомври 2015 г., каза той.

Такъв вид избори са абсурдни и показват политическа целесъобразност, а не друга мотивация, каза Методиев. Той уточни, че проблемът не е в личните качества на Искров, а принципен. Според Закона за БНБ изборът се извършва не по-рано от три и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата, посочи Методиев. След като правите този прецедент, отваряте вратата на следващото мнозинство да извърши още по-лесно промени, обърна се той към управляващите.

Младен Червеняков от Коалиция за България възрази, че срокът на назначаване на управител на БНБ е само инструктивен. Той започвал да тече от 9 юли, когато нямало да има орган, който да извърши този избор. Според Червеняков с избора не се извършва закононарушение.

В закона обаче е записано още, че след изтичането на мандата на управителя той остава на поста си до избора на нов управител. Което означава, че няма никакъв проблем новият парламент да извърши подмяната на Искров или утвърждаването му за втори мандат.

Според Минчо Спасов от НДСВ законовият диапазон за избор на управител на БНБ е от 9 юли до 9 август. При положение, че парламентарните избори са на 5 юли, а формирането на правителството отнема поне месец и половина-два, бихме поставили следващото Народно събрание в условията на програмирано закъснение, обясни Спасов. Той допълни и че във всички европейски законодателства е заложен предварителен избор за управител на банката като една от основните институции, гарантиращи финансовата стабилност.

Опозицията обмисля дали да не се обърне към Конституционния съд заради взетото днес решение.

В условията на валутен борд функциите на Централната банка за силно редуцирани, като основни за нея остават надзорът над търговските банки, международното сътрудничество и аналитичната дейност.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?