Мнозинството иракчани ще гласуват на изборите, въпреки насилието и заплахите

Независимо от ескалацията на насилието, заплахите на бунтовниците и липсата на демократични традиции, мнозинството иракчани ще гласуват на изборите.

Това сочат резултатите на проучване на общественото мнение, извършено от Международния републикански институт и цитирано в петъчния брой на в. Вашингтон пост.

Същия ден поне 14 души загинаха по време на нов бомбен атентат в иракската столица.

Поставена в кола бомба избухна край джамия в Багдад и причини щети и жертви. Според съобщения от мястото на инцидента са загинали най-малко 14 души, а около 40 са ранени. Бомбата е взривена в югозападен Багдад, където шиитските поклонници са празнували мюсюлманския празник Еид ал Ада.

Това е второто нападение срещу джамия на иракски шиити в Багдад през тази седмица. При предишното нападение в сряда нямаше жертви и ранени.

Кореспондентите съобщават, че с наближаване на изборите в края на този месец се увеличава броят на атаките срещу шиитската общност, която подкрепя предстоящото гласуване и е мнозинство в страната.

По-рано няколко британски войници бяха ранени при бомбен взрив край Басра. Болница в Мосул бе обстрелвана, след като американски войски поставиха пост в нея.

При три нападения северно от Багдад в петък сутринта бяха убити шестима иракски войници, предаде Франс прес.

Трима иракски военнослужещи загинаха, а двама бяха ранени при обстрел с ракети срещу военна база източно от град Дулуя. Атаката станала в момент на сменяне на караула.

Двама войници загинаха, а двама бяха ранени при експлозията на самоделна бомба в центъра на Самара. Конвоят им бил нападнат, след като по-рано тази сутрин в южната част на града бе намерен таен склад на оръжия.

Един войник бе убит, а четирима бяха ранени при експлозията на самоделна бомба в Туз, близо до Тикрит. Взривът станал, когато патрулът влизал града.

Четирима цивилни иракчани бяха ранени, един от които - тежко, при експлозията на самоделна бомба близо до Балад.

Проучването на общественото мнение в Ирак, цитирано от в. Вашингтон пост, е осъществено в края на миналия и началото на този месец. 80 процента от запитаните са отговорили, че е много вероятно да гласуват, а 64 процента твърдят, че има такава вероятност.

Западните специалисти, натоварени с подготовката на изборите, заявиха, че са силно впечатлени от решимостта на иракчаните да гласуват на първите свободни избори от близо половин век. "Въпреки усилията на терористите, иракчаните са решени да гласуват в деня на изборите", заяви председателят на Международния републикански институт Лорн Крейнър, цитиран от в. Вашингтон пост.

Споделяне

Още от Свят