Мнозинството магистрати се съмняват в морала на ВСС

Снимка: БГНЕС (архив)

Над половината магистрати смятат, че членовете на Висшия съдебен съвет имат проблем в морално отношение и са податливи на външен натиск. Това показва проучване сред близо 1600 съдии, прокурори и следователи, проведено от самия ВСС. В него са участвали и 3628 съдебни служители. Това са около половината от всички хора, заети в съдебната ни система.

Над 56 процента от анкетираните смятат, че членовете на ВСС биха клекнали под неправомерен натиск, а 53% се съмняват в техния морал. С липсата на морал и податливостта на външен натиск хората в съдебната система си обясняват липсата на доверие в обществото като цяло към т.нар. правителство на съдебната власт.

Едно от основните изисквания пред членовете на съдебния съвет е да притежават високи нравствени качества. Проучването още веднъж показва, че кредитът на доверие към този ВСС е напълно изчерпан.

Една от причините за това е недостатъчно добрият подбор на членовете на кадровия орган, смятат магистратите и съдебните служители. Съдебните служители посочват, че недоверието във ВСС се корени още в липсата на прозрачност при вземането на решенията и непознаването на работата му.

Проучването от ВСС е национално представително и извън съдебната система. Общо 57% от българите нямат доверие в съдебната система, показват данните, макар други сходни проучвания да сочат резултат от близо 90% недоверие. Едва 15.7% от гражданите казват, че вярват на съдебната власт, сочи проучването, поръчано от ВСС.

Това не е странно, защото 57% от магистратите също казват, че общественото доверие в съдебната система е ниско. Други 37 на сто от съдиите, прокурорите и следователите, участвали в анкетата, го определят като средно.

Над 50% от гражданите казват, че българското правосъдието е тромаво и бавно, както и че е податливо на външен натиск. Анкетата обхваща и хора, които са били страна по дела. Над 50% от тях твърдят същото.

Над 67% от анкетираните граждани обясняват, че говорят от личен опит за съда, а 39% са казали, че се опират на мнението на познати. Медийните публикации са едва третият източник на информация за съдебната система, който се сочи от хората - 37%.

Споделяне

Още от България