Мнозинството млади европейци не вярват в политиката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преобладаващата част от младите европейци (82 процента) нямат доверие в политиката, но мнозина от тях се интересуват от политическа дейност, показва допитване, разпространено днес от няколко германски обществени медии и цитирано от ДПА.

Сред близо 213 000 анкетирани на възраст под 35 години само 1 процент са отговорили, че вярват безрезервно в политиката.

Повече от половината респонденти са казали, че биха се включили в общ бунт срещу управляващите.

Допитването в 11 европейски страни показва, че младите граждани с по-ниско образование се отнасят с по-голямо недоверие към политиката от по-високообразованите.

Според германския изследователски институт Синус (Sinus), анализирал резултатите, тази липса на доверие се свързва с чувството на отчужденост.

"Младите хора, които не вярват в политиката, гледат по-фаталистично на нещата", отбелязват в доклад изследователите.

Въпреки ниските равнища на доверие в политиката, много от младите граждани се интересуват от политическа дейност и проучват алтернативи на партийната политика.
Едва 31 процента от запитаните казват, че биха участвали в традиционна политическа организация, докато 51 на сто отговарят, че биха членували в неправителствени или хуманитарни организации.

Според допитването една пета от младите европейци вече са работили за неправителствена организация.

Докладът е публикуван от германските медии Бе Ер (BR), Ес Ве Ер (SWR) и Цет Де Еф (ZDF). В допитването са участвали младежи от Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Холандия, Испания и Швейцария.

Споделяне

Още от Европа