Мнозинството на ГЕРБ в ЦИК бламира избора на двама депутати от БСП

Единайсетте души, излъчени от партията на Борисов, напуснаха комисията и блокираха решенията й

Снимка: БГНЕС

Излъчените от ГЕРБ 10 членове на ЦИК са напуснали заседанието на комисията във вторник, за да осуетят протоколното обявяване на двама души от листите на БСП за народни представители. За това сигнализираха част изборните специалисти пред Mediapool.

Обявяването на Лазар Попов и Маргарита Стоилова за депутати от листите на Коалиция за България в Пазарджик и Пловдив часове след тържественото заседание на парламента се наложи тъй като избраните Илияна Йотова, която е евродепутат, и кметът на Калофер Румен Стоянов отказаха да влязат в състава на Народното събрание. По закон на тяхно място трябва да влязат следващите в партийните листи. За целта е необходимо рутинно решение на Централната избирателна комисия, която да ги обяви за народни представители, след което новите попълнения в парламента да положат клетва.

За да се вземе решение ЦИК пък трябва да има поне 14 души кворум, тъй като съставът на комисията е от 21 изборни специалисти, а според Изборния кодекс решение се взема с 2/3 мнозинство. От друга страна, за да започне самото заседание, са необходими поне 12 души в зала. С напускането на 10 души, остават 11 членове и заседание не може да се проведе.

Именно този трик се оказа използван от членовете на ГЕРБ които във вторник възпрепятстваха старта на заседанието. Един по един математиците и юристите на доскоро управлявалата партия си намирали причини да не са в залата – някои изобщо не дошли, а други си тръгнали след като са дошли.

По неофициална информация някои от тях дори са получили есемеси от партийната централа да си тръгнат от заседанието, за да не успее комисията по чисто технически причини да обяви двамата бъдещи депутати на БСП.

Последна в заседателната зала на комисията е останала председателката ѝ Красимира Медарова, която се отличаваше от останалите членове на ЦИК, с подчертаната си безпристрастност при воденето на заседанията.

"Стоя с нас и, когато разбра, че и последният, излъчен от опозицията, се запътва насам, уж отиде в кабинета си и очевидно си е тръгнала, оставяйки чантата си в заседателната зала“, обясниха членове на комисията.

След изчезването на Медарова останалите 11 души, излъчени от БСП, ДПС, НДСВ, "Атака“ и Синята коалиция нямало как да дадат начало на заседанието на комисията.

"Това е рутинно решение – ние трябва да обявим тези двама кандидати за депутати, няма как да ги бавим, независимо дали ни харесва, че са от БСП или не – трябва да изпълняваме закона, а не да го саботираме“, казаха пред Mediapool от комисията.

По думите на Сабрие Сапунджиева, избрана от квотата на ДПС пък, това ще бъде първата Централна избирателна комисия, която ще бъде уволнена. "Президентът трябва да издаде указ и да ни уволни“, заяви тя и допълни, че не може да се толерира подобно безобразие.

Опасенията на левицата пък са, че ЦИК ще бави провеждането на заседание докато БСП и ДПС не направят предложения за кабинет. "Въобразяват си, че като имаме двама души по-малко ще могат да отхвърлят кабинет, предложен от нас“, обясниха от левицата.

Представителите им в ЦИК пък твърдят, че в крайна сметка могат да се позоват на чл. 25 от Изборния кодекс, според който член на комисията може да бъде "уволнен“ при три последователни отсъствия от заседания без извинителни причини. "За да поискаме прекратяване на правомощията на член на ЦИК обаче, пак трябва да проведем заседание, а те не дойдат ли – няма да има такова“.

В комисията също разсъждават, че дори да се появят 12 от нейните членове на заседание, изборните специалисти няма как да вземат решение и според кодекса то трябва да бъде отрицателно. "Като няма 2/3, решението ни, което лишено от логика трябва да бъде отрицателно, ще се наложи да отиде във ВАС, което е допълнително бавене“, смятат от ЦИК.

По тази причина изборните специалисти са насрочили свое заседание в сряда сутрин, на което са поканили всички наблюдатели, регистрирани в комисията. "Очаквам отново хората на ГЕРБ да не дойдат, но поне ще има независими експерти, които да видят как се работи“, казват представители на доскорошната опозиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?