Мнозинството на управляващата коалиция в Молдова пак не стига за избор на президент

Опозиционната Партия на комунистите на Република Молдова води във вчерашните предсрочни парламентарни избори с 40.5 на сто от гласовете. Това сочат данните след преброяване на 95.4 процента от бюлетините, съобщи молдовската ЦИК, цитирана от ИТАР-ТАСС.

След комунистите се нареждат партиите от управляващата коалиция Съюз за европейска интеграция. Либерално-демократическата партия на премиера Влад Филат събира 28.7 на сто от гласовете, Демократическата партия с лидер Мариан Лупу – 12.9 процента и Либералната партия на изпълняващия длъжността президент Михай Гимпу – 9.3 на сто.

Трите управляващи партии получават мнозинството от гласовете, но това не е достатъчно, за да изберат президент. За целта, както и досега, ще е необходимо да се споразумеят с комунистите, които са в опозиция.

Останалите молдовски партии не успяха да преодолеят 4-процентната избирателна бариера и гласовете им ще бъдат разделени по равно сред победителките.

В молдовската ЦИК още не са получени данните от гласуването в чужбина, където избирателната активност била неочаквано висока. В чужбина са гласували над 60 хиляди граждани на Молдова, което е сравнимо с четири мандата в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?