Мнозинството одобри орязания Стратегически преглед на отбраната

С гласовете на НДСВ, ДПС и "Новото време" парламентът прие резултатите от Стратегическия преглед на отбраната, който би трябвало да съдържа визията за развитието на въоръжените сили на натовска България до 2015 година и техните сили и задачи при новите предизвикателства на тероризма. Предвижда се намаляване на войската до 39 000 души, изпълнение на проекти за модернизация в размер на около 1 милиард и половина лева, както и пълна професионализация на армията.

Против документа гласуваха левицата, "Демократи за силна България" (ДСБ) и някои депутати от НДСВ. СДС гласуваха само за свои четири предложения.

Според ДСБ, в прегледа не са решени всички задачи, произтичащи от членството на България в НАТО и поделените отговорности за колективната сигурност, а БСП повториха, че армията се съкращава без да е ясно как чрез модернизация ще се осигурят сили за изпълнение на задачите по опазване на националната ни сигурност.

Прегледът бе приет от мнозинството, въпреки критиките и на военни, и на експерти от неправителствения сектор.

Според бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов военният министър не е успял да убеди шефа на Генералния щаб в параметрите за съкращаване на армията и затова се е стигнало до необходимостта отговорността му да се поеме от Народното събрание.

Още миналата седмица стана ясно, че силата на закон ще има частта от прегледа, по която има консенсус, но спорната - за числеността на армията и за интегрирания модел между военните и министерството на отбраната - ще се дорешава само с актове правителството.

Свинаров се надява следващо правителство да не променя визията

Удовлетворен от гласуването в пленарна зала, министър Николай Свинаров заяви пред репортери, че за първи път визията за дългосрочно изграждане на Българската армия е документ, който се приема от парламента. "Мисля, че това е друго ниво на демокрация и нека да няма политически оплаквания за едностранчиви подходи", призова Свинаров.

Той изрази надежда завинаги да се преустанови досегашната практика единствено правителството да приема документи от този род, което наблюдатели коментираха като надежда следващо правителство да не променя визията без санкция на парламента.

От Коалиция за България, които се надяват да спечелят парламентарните избори догодина и които традиционно заиграват с генералитета, многократно упрекнаха правителството, че планира съкращаване на армията до степен, в която тя няма да може да изпълнява задачите си.

В армията ще има 39 000 души под пагон

Началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев, който често нападаше политиците и до последно критикуваше документа в медиите, най-вече заради предвиденото намаление на числеността на армията от 45 хиляди на 39 хиляди, определи дебата като "конструктивен".

"Надявам се работата да не спира до тук, преди всичко това, което беше одобрено на този етап, да има бързо развитие в реални планове, реални финанси, бърза модернизация на армията и развиване на нови способности", коментира Колев.

По спорния въпрос за числеността на армията, Колев обяви,че армията ще се състои от 39 000 военнослужещи във Въоръжените сили и така изключи от тях цивилните в МО. Заради до последно непостигнатото съгласие между политическо и професионално ръководство в медиите се появиха прогнози за 36 хиляди, 35 хиляди военнослужещи и останалите до 39 000 - цивилни. Самият Николай Свинаров, който словоохотливо "за последен път" обяви преди десетина дни, че бойците ще са 35 хиляди, в сряда заяви, че това е цифра от засекретената част на Стратегическия преглед и не може да я коментира.

Костов: Не са дефинирани ясни задачи

Като основен мотив ОДС да не подкрепи документа лидерът на "Демократи за силна България" Иван Костов посочи липсата на основа, върху която да стъпи Стратегическият преглед на отбраната - стратегия за националната сигурност и военна доктрина на България като член на НАТО. Според него не са решени всички задачи, които произтичат от членството на страната в Алианса и поделените отговорности за колективната сигурност.

На отбраната не са възложени и дефинирани условията, при които тя трябва да действа, както и какво трябва да може да прави, каза Иван Костов. По думите му военните също не са свършили своята работата - не са направили точен анализ на състоянието на въоръжените сили, не са показали каква готовност има армията, какви задачи може да посрещне и не са подготвили другите предпоставки, които трябва да бъдат ясни, за да може да бъде изработен Стратегическият преглед на отбраната.

Липсва обосновка за изразходването на 1.5 милиарда лева

При недефинираната задача накрая в папката като четвърти раздел има едно решение - как да се изразходват 1. 5 милиарда лева за 11 проекта, заяви лидерът на ДСБ. Той уточни, че няма аргументи за числата, които са посочени в документа.

Според депутати от мнозинството конфликтът между ръководството на МО и Генщаба е именно кой да купува техниката и така да контролира изразходването на парите.

Според Иван Костов от приетия Стратегически преглед на отбраната не следва нищо. По думите му е имало просто едно "подпъхнато решение" и Народното събрание е трябвало да го санкционира. Това стана с помощта на скритите управляващи, заяви Костов. Този документ се изгласува с помощта на т.нар. опозиция, която фактически се държи като скрити управляващи, допълни той.

По думите му, напълно неприемлив е подходът на парламента решението да се раздели на две точки. Първата част на доклада е само "за сведение", а глава "Четвърта" се превръща в задължение със законов характер, защото "политическото ръководство на МО цели да прехвърли на парламента своята отговорност за това, че не може да убеди ръководството на Въоръжените сили в логиката на представените числа за развитието им до 2015 година". Генералният щаб не е съгласен с числата, тъй като не вижда в тях пътя за постигане на целите, заяви Иван Костов.

По думите му докладът е повърхностен и непълен в него не се посочва как година по година ще се стигне до крайния резултат през 2015 година.

Костов посочи, че приетият Стратегически преглед по никакъв начин не отговоря на заплаха от тероризъм, каквато получи България в сряда.

"Този документ нито предвижда, нито знае как, нито сочи начини, по които България ще има потенциал да предвари или да се защити от терористична заплаха", посочи Костов в кулоарите. Според него точно такива въпроси трябва да реши Стратегическият преглед.

Костов смята, че е налице грешен подход, който поставя "каруцата пред коня". Депутатите от ДСБ посочиха също, че не е изпълнено конституционното задължение да се представи пред парламента годишен доклад за състоянието на въоръжените сили, доклад за състоянието на вътрешната сигурност и обществен ред, които са неделимо свързани с отбраната в предвид съвременните рискове и заплахи за сигурността на българските граждани.

СДС прокара 4 предложения, отрязаха ги за дефиниране на бюджета

Депутатите от СДС не са участвали в гласуването на крайното решение, съобщи Николай Младенов, но са били "за" свои четири предложения, чиято цел е да се конкретизира прегледа. Мнозинството е отхвърлило пето предложение на сините, за дефиниране на финансовата рамка.

Сини депутати посочиха, че в приетия документ се твърди, че МО няма финансови резерви и финансирането трябва да стане от бюджета. "Министерството има огромен финансов резерв, разполага с много голямо имущество извън армейската дейност, което може да се използва като източник за финансиране, а това се отрича в одобрената визия," недоволстваха от синята опозиция.

В приетия документ има само горна граница на бюджета за отбрана като процент от БВП, но не и конкретно посочване по години за какви цели какви суми ще се изразходват. Това, според СДС, не дава гаранции, че целите по модернизацията ще бъдат изпълнени.

Приетите предложения на СДС предвиждат до края на месец октомври т.г. Министерският съвет да вземе решения за промени в Устройствения правилник на МО в съответствие с резултатите от прегледа и стратегическото ниво на управление. До края на октомври правителството трябва да внесе в парламента и план за реализация на целите на визията. Кабинетът е задължен да представи концепция в парламента за участието ни във военни мисии в чужбина, както и да депозира програма за професионализацията на армията и необходимите законодателни промени.

БСП е против военното ни участие за установяване на демократични ценности

"Коалиция за България" обяви, че не приема записания в документа ангажимент за участие на България в превантивни военни действия и в стабилизирането на режими с проблеми в установяване на демократични ценности. Говорителят на БСП Ангел Найденов заяви пред журналисти в кулоарите, че Стратегическият преглед на отбраната е сведен до преглед на българската армия и въоръжените сили, без да е направен анализ на основните отбранителни компоненти и така, според него, националната сигурност неправомерно е сведена до военна сигурност. Социалистите отправиха критики и срещу липсата на дългосрочна програма за модернизацията на армията и финансирането ѝ. Найденов подчерта, че все още съществуват различи в становищата на между ръководството на МО и Генералния щаб, между които продължава да има напрежение.

Споделяне

Още от България