След като опозицията напусна пленарната зала

Мнозинството окончателно прати антимафиотите в ДАНС, според ГЕРБ това ще е "Гестапо"

Бившите управляващи искат от президента вето и Консултативния съвет за национална сигурност

Сн. БГНЕС

В петък Народното събрание изпрати окончателно досегашната Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от МВР в Държавната агенция "Национална сигурност". Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за ДАНС бе приет ударно от БСП, ДПС и "Атака" – само 10 дни след внасянето му за обсъждане в парламента от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, председателя на НС Михаил Миков и заместник-председателя на ДПС Христо Бисеров. Дебат в петък нямаше, след като при обсъжданията на първо четене в продължение на часове управляващи и опозиция взаимно се обвиняваха в налагане на полицейщина.

С промените ДАНС получава права да разследва, ще може да извършва обиски и да задържа хора за 24 часа в ареста. Правомощията на спецагенцията се разширяват неимоверно и с вливането на ГДБОП в нея. С това на практика цялата власт да се преследва организираната престъпност ляга върху ДАНС, правомощие, което замислената като контраразузнавателна агенция никога досега не е имала.

Изборът и освобождаването на председателя на ДАНС ще се прави от Народното събрание по предложение на премиера. Мотивът е, че с това ще се въведе реален парламентарен контрол върху структурата. Досега премиерът предлагаше, а президентът издаваше указ за назначаването на ръководителя на институцията. Прието беше още председателят да има трима, а не двама заместници, както е в момента.

Той трябва да е с поне 8-годишен, а заместниците му с поне 5-годишен юридически или професионален стаж. Президентът ще има право, чрез премиера, да получава становища и анализи от председателя на агенцията по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност, решиха още депутатите.

Промените в ДАНС доведоха до поредния парламентарен скандал, след като депутатите от ГЕРБ се регистрираха за началото на петъчното заседание на Народното събрание, но напуснаха демонстративно залата и не участваха в гласуването на закона. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че ДАНС се превръща в "един вид Гестапо" и поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, обявявайки, че промените са опасни за сигурността на държавата. Очаква се ГЕРБ да сезира и Конституционния съд, защото промените в закона са обсъдени от временна, а не от постоянна парламентарна комисия.

По неофициална информация нa Mediapool промените в Закона за ДАНС са предизвикали сериозното безпокойство на ЕС и САЩ предвид засилването на ролята на спецагенцията, която нашумя с редица скандали и е пословично известна със своята непрозрачност. Европейската народна партия изпрати официално запитване към Европейската комисия за законодателните промени в българския сектор по сигурността.

Управляващото мнозинство обаче твърдо демонстрира волята си да намали влиянието на МВР и да предпази вътрешния министър Цветлин Йовчев от съблазните на преяждането с власт. Критики към действията на БСП и ДПС има и от неправителствения сектор, защото законът бе приет светкавично и без обществени обсъждания.

"Един вид Гестапо"

"В момента искат да създадат един вид Гестапо и да започнат да нападат кметове на ГЕРБ и всички останали", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, засягайки информациите от четвъртък, че ДАНС проверява кмета на Русе Пламен Стоилов (ГЕРБ).

"Застрашена е националната сигурност, виждате какви хора се опитват да използват службите за политически цели, разбиват цели структури, роднински назначения, ще видите, че и "калинки" ще се явят там", допълни той той. По думите му има "поголовна чистка" не само на хора, които са работили за националната сигурност, а и за доказване на финансовите престъпления.

По-късно, след като ГЕРБ напусна пленарната зала, Бойко Борисов обяви, че депутатите от неговата партия ще изпратят искане до президента за свикване на КСНС по въпроса за службите за сигурност и че ще искат от държавния глава и вето върху промените в Закона за ДАНС. Президентът Росен Плевнелиев индиректно също разкритикува закона с мотива, че е приет твърде прибързано.

”Приемането на промените в Закона за ДАНС е против националната сигурност", коментира от своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В отговор лидерът на ДПС Лютви Места призова депутати, чиито съпруги с образование "българска филология" работят в ДАНС, да декларират конфликт на интереси или да напуснат пленарното заседание. Той имаше предвид Цветан Цветанов Десислава, която работи в ДАНС от основаването на службата през 2008 година. Преди това тя е работила в Национална служба "Сигурност", която се вля в ДАНС.

"Имайте предвид, че гражданите гледат това надхитряне с регистрацията в пленарна зала, г-н Борисов. Това доста напомня поведение в началните класове в училище", заяви от своя страна председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) по повод факта, че депутатите от ГЕРБ се регистрираха, за да вдигнат кворума на заседанието и напуснаха залата. По-големият кворум на заседанието означава, че трябват повече гласове, за да се приеме законът.

Законът ще обърка прокуратурата

Неяснотите в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ДАНС не вещаят нищо добро и ще внесат объркване в работата и на прокуратурата, каза депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-вътрешен министър Веселин Вучков. Според него ще има объркване сред обвинителите на кого да възлагат разследванията – на МВР или на ДАНС. Той обясни, че не е чул никакви правни и професионални аргументи в подкрепа на промените.

"Не сме изненадани от това, което се случи в пленарна зала по един от най-важните текстове, които дават правомощия на ДАНС да разследват много голям кръг престъпни деяния. Това е резултат от липсата на обществени обсъждания. Той не беше внесен в Министерски съвет, не беше направено обсъждане с експертната общност, не беше поканена прокуратурата. Това са важни стъпки, които трябва да бъдат обсъждани”, каза Вучков.

Споделяне

Още по темата

Още от България