Мнозинството остави пушенето на обществени места

Управляващите все пак либерализираха режима за пушене на обществени места, като в сряда приеха, макар и при доста оредели редици в пленарна зала, на второ четене текстове от промените в Закона за здравето. В гласуването участваха 85 депутати, 65 бяха "за“, а 20 "против“.

Предното НС по препоръка на Брюксел прие от 1 юни тази година да се забрани пушенето на обществени места, но сега управляващата ГЕРБ внесе поправки, които оставят съществуващото положение.

С гласувания текст в сряда се допуска по изключение тютюнопушене в обособени за това места в ресторантите, баровете и кафенетата, както и сградите на жп гарите, летищата, морските гари и автогари. В заведенията за хранене до 50 квадратни метра собственикът ще решава дали изцяло да се пуши или не.

И сега, както и при гледането на поправките на първо четене, опозицията обвини управляващите, че "лобират“ за близки до тях фирми, свързани с тютюнопроизводството. Поправката бе внесена от народния представител Емил Димитров, който е един от най-големите дистрибутори на цигари в България. От ГЕРБ пък контрираха, че в условия на криза не трябва да се създават нови пречки пред туризма и че не се "накърняват човешки права“.

Гласуваните текстове предвиждат още в сградите, в които има помещения с обособени работни места, работодателите да определят със заповед специални помещения за пушене. Това предизвика и дебат в пленарна зала как ще се пуши в НС.

В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения.

По време на дебата Рамадан Аталай (ДПС) настоя мнозинството да ревизира решението си и либерализирането на режима на пушене на обществени места да отпадне. "Всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето. Не можете да направите нелоялна конкуренция - да се даде възможност на над 80 процента от пушачите да пушат в заведения с определена квадратура“, аргументира се Аталай.

Той дори попита "къде в залата, например, ще направим обособена част, за да пушат част от депутатите“. Аталай каза още, че "популизмът рано или късно се връща като бумеранг“.

Друг непушач - Румен Овчаров (БСП), пък обвини мнозинството, "че лишава над 50 на сто от гражданите, както и децата на България от здравословни условия на живот“.

Иван Иванов от "Синята коалиция" припомни, че на заседанието на парламентарната здравна комисия министър Анна-Мария Борисова е изразила несъгласие с промяната на закона, което по думите му означава, че мнозинството в здравната комисия не се е съобразило с мнението ѝ.

Законът няма да причините щети на заведенията, а само на разпространителите на тютюневи изделия, затова е лобистки, смята Иванов.

Той настоя да се приеме компромисен вариант, като изрично се запише, че площта, отделена за пушачите в заведенията, е поне два пъти по-малка от тази, в която не се допуска тютюнопушене.

Пламен Цеков от ГЕРБ обясни, че промените целят да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват нито правата на пушачите, нито на непушачите. "В Германия се пуши във всички заведения след 22.30 часа“, посочи той.

Той изрази и увереност, че все някога и България ще се реши на пълна забрана на пушене на обществени места, като дори се надява това да стане през мандата на ГЕРБ.

Цеков отговори на Аталай за пушенето в НС, като каза, че в сградата ще може да се пуши и на място, където има вентилация, но не и в пленарна зала.

"Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие“, заключи Цеков.

За да уточнят дали да бъде въведена забрана за присъствие на лица до 18 г. в помещенията за пушене и нощните заведения, депутатите оставиха за четвъртък останалите текстове от промените в Закона за здравето.

Още по темата
Още от България