Мнозинството освободи експресно шефката на Здравната каса

Мнозинството освободи експресно шефката на Здравната каса

Мнозинството в парламента освободи от длъжност директора на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) Жени Начева, срещу която преди няколко дни бяха повдигнати две обвинения за престъпление по служба, а след това съдът я отстрани от поста. Първоначално Начева не се съобрази с препоръката на премиера незабавно да подаде оставка, но в сряда депозира такава.

По време на едночасовия дебат БСП и ДПС настояха решението за отстраняването на Начева да не се взема служебно, както предложи председателят на НС Цецка Цачева, а първо да има обсъждане в здравната комисия.

Двете опозиционни партии заявиха, че оставката е дадена под натиск, че "Начева е използвана грозно" и е "поредната жертва" на ГЕРБ.

"Само преди месец и малко, точно вие предложихте Начева за поста, а сега искате да я освободите тихомълком и без аргументи", заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков и предложи точката да отпадне от дневния ред.

"Превръщаме държавата в сериозен цирк, в който участва и НС", смята той. Според него освобождаването на Начева от поста не е "обикновена процедура" по подаване на оставка и парламентът се "компрометира".

"Преди два месеца предложихте Начева и защо след толкова кратко време я освобождавате? Това е скандално кадруване, в което е намесен и българският парламент", обърна се Миков към управляващата ГЕРБ, и каза, че здравната комисия трябва да изработи и приеме предложение.

"И сега ще кажете- довиждане, г-жо Начева и ако си траете, нищо няма да ви се случи", заключи той.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан пък заяви, че по принцип "оставките не би трябвало да се обсъждат, особено ако са продиктувани от свободната воля на съответния човек, но в случая не е така". После припомни, че заради Начева мнозинството промени закона шефът на НЗОК да не е непременно лекар.

"Какво се промени месец след нейното избиране? Отговорът, защото има оставка, не е достатъчен. В съвсем друга хипотеза бихме били, ако г-жа Начева признаваше това, в което е обвинена. Тя обаче директно казва, че е невинна”, заяви Местан.

Той попита дали, ако се установи при проверката, че Начева не е сгрешила, мнозинството ще ревизира решението си и ще я реабилитира.

"Можем ли да си играем по този начин с толкова важни държавни постове”, попита Местан.

Янаки Стоилов (БСП) коментира, че в случая с Начева става въпрос за евентуално нарушение в Здравната каса доста преди тя да стане директор. Той попита кой носи политическа отговорност и защо управляващите не са поискали достатъчно информация, преди да ангажират парламента с избора на Начева.

Стоилов попита още защо ГЕРБ предлага "хора, за които има съмнения, че са нарушили закона”. Той настоя Начева да дойде в НС и да обясни защо си е подала оставката.

"Вероятно има нови причини, които не се коренят в обстоятелствата от минал период”, усъмни се Стоилов.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев отговори, че "всеки може да сгреши и че сега поправят грешката си". Той каза, че се е подписал под предложението за избор на Начева като шеф на НЗОК, тъй като е бил "убеден” в нейните професионални качества. "Сега ние се поправяме, тя си е подала оставката и ще я приемем”, допълни Велчев. После каза, че само съдът може да реши дали тя наистина е нарушила закона.

"Не политизираме държавата и висшите постове”, декларира той.

Председателят на НС Цецка Цачева също обясни, че в сряда Начева лично е отишла при нея да си депозира оставката, била е много разстроена и "това е обяснимо предвид обстоятелствата, при които я подава”. Затова и днес предлагам служебно решение, тъй като не можем да оставим касата на "автопилот”, като я отстраним временно за три месеца до изясняването на случая, допълни Цачева. "Ако го бяхме направили, щяхте да ни обвините, че оставяме такъв важен ресор в условията на криза” в хаос, посочи Цачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?