Мнозинството от хървати отхвърли на референдум еднополовите бракове

Мнозинството от хърватите гласуваха на референдум в неделя за забрана на гей-браковете, което се смята за голяма победа на подкрепяните от католическата църква консерватори в най-новата членка на Европейския съюз, предаде АП.

65 процента отговориха с "да" на въпроса, поставен на референдума: "Съгласни ли сте, че бракът е житейски съюз между мъж и жена?". Около 34 процента гласуваха с "не".

Резултатът от референдума означава, че хърватската конституция ще бъде променена, за да забрани брака между еднополови двойки.

Президентът на Хърватия Иво Йосипович оцени, че резултатите от референдума са може би разочароващи за мнозина, но със сигурност не представляват изненада.  Президентът подчерта, че резултатите трябва да бъдат зачетени, изразявайки надежда, че те няма да предизвикат нови, дълбоки идеологически разделения в обществото.

След референдума хърватският премиер Зоран Миланович заяви, че правителството възнамерява в близките две седмици да представи за разглеждане  законопроект за брачното партньорство. Този законопроект ще даде определени права на хомосексуалните двойки, както обеща Социалдемократическата партия на премиера по време на предизборната кампания.

Вотът дълбоко раздели Хърватия, отбелязва АП. Либерални групи предупредиха, че въпросът на референдума ограничава основни човешки права.

ЕС официално не е коментирал референдума, но влезе в конфликт с Хърватия по други нейни закони като например закона за екстрадицията, който възпрепятстваше предаването на хърватски граждани на други страни членки и който Хърватия трябваше да поправи под натиска на Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?