Мнозинството отхвърли и доклада на комисията по дискриминация

Мнозинството отхвърли и доклада на комисията по дискриминация

Парламентът отхвърли годишния отчет за работата на Комисията за защита от дискриминация, ръководена от Кемал Еюп. Това стана в четвъртък след продължителни дебати, които се водеха основно между "Атака" и ДПС.

В изказването си в пленарна зала Еюп отхвърли обвиненията на депутати от ГЕРБ и "Атака”, че комисията е политизиран орган, и отбеляза, че месечната му заплата е около 2500 лв.

Въпреки че в проекторешението бе записано отчетът да се приеме за сведение, народните представители го отхвърлиха, като 53-ма гласуваха "за”, 82-ма - "против", а 44 се въздържаха.

Преди гласуването дискусията отново се завъртя около въпроса дали комисията е нужна и какво е свършила за няколкото години съществуване. Представители на ГЕРБ дадоха да се разбере, че засега ще запазят комисията, но най-вероятно ще махнат Еюп, чийто мандат изтича догодина.

От трибуната зам.-шефът на ДПС Лютви Местан обвини управляващите, че в изказванията им прозира политически цинизъм. "Твърдите, че дискриминация няма и затова не е нужна такава комисия, и че ако има, то дискриминацията е в смесените райони и спрямо българите. Проявявате институционален нихилизъм”, каза Местан, като подчерта, че органът не е създаден от тройната коалиция, а още от 39-тото НС, когато доминираща политическа сила беше НДСВ.

Комисията е сформирана в резултат на политическата оценка, че е направено много по посока на интегриране на малцинствата в неравностойно положение, заключи Местан. После се обърна към мнозинството, че не "споделя опитите им да представят "Атака” като огледален образ на ДПС”.

В реплика Станислав Станилов от "Атака” обвини ДПС в познатия за формацията му стил, че е "турска националистическа партия”, че нейни представители "ходят в Турция и държат неоосмански речи и водят война срещу българския народ като такъв”.

Мая Манолова (БСП) обяви, че "сме свидетели сме на поредния сценарий за дискредитиране на независим орган, какъвто е комисията”. По думите ѝ първата стъпка от този сценарий е неприемане на отчета, а втората е смяна на ръководството ѝ.

"Тъй като управляващото мнозинство не може да си позволи закриването на комисията, се преминава към "план Б" – атаки срещу дейността на този орган и атаки срещу ръководството”, каза още Манолова.

Според нея този път се стига до "крайности" и "причината за неефективността на комисията е фактът, че в нея има турци и цигани”.

Не искам да се превръщам в адвокат на ДПС, но заиграването с етническата карта е опасно, заяви тя.

"За пореден път управляващите не изпълняват своите предизборни обещания, че ще работят с професионалистите. Ако наистина се стигне до смяна на председателя на тази комисия само заради името му или до смяна на състава на комисията, ще се стигне до един циничен акт – проява на дискриминация”, заключи Манолова.

Председателят на комисията Кемал Еюп изрази съжаление, че подобен отчет, който представя работата ѝ за миналата година, се политизира. Ние не сме политически орган и не приемам твърдението, че комисията е политизирана, посочи той. Според него членовете на комисията никога не са взимали политически решения и не са политически назначени.

По повод обвиненията, че КЗД няма структури навсякъде в страната Еюп каза: "Можехме да назначим представители на комисията във всички области, но нашата тактика беше това да става поетапно”. Той отхвърли обвиненията, че комисията е разполагала с бюджет от 3 млн. лв., и съобщи, че средната работна заплата в комисията е 619 лв.

Съпредседателят на "Синята коалиция” Иван Костов заяви, че е "против БСП и ДПС да оставят впечатление в тази зала, че са защитници на демокрацията и на борбата с дискриминацията”.

"Кемал Еюп е агент на Държавна сигурност от Област Силистра. Няма как този човек сега да излиза на трибуната и да се представя за защитник на човешките права. Какви защитници сте вие? Този човек, който е помогнал да бъдат депортирани собствените му сънародници, излиза тук”, запита Костов.

Той посъветва ГЕРБ да дадат добър знак, ако в изпълнение на предизборната си програма назначат човек от малцинството за председател на комисията, "за да им затворите устата”.

Споделяне

Още от България

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?