Мнозинството отхвърли и доклада на комисията по дискриминация

Мнозинството отхвърли и доклада на комисията по дискриминация

Парламентът отхвърли годишния отчет за работата на Комисията за защита от дискриминация, ръководена от Кемал Еюп. Това стана в четвъртък след продължителни дебати, които се водеха основно между "Атака" и ДПС.

В изказването си в пленарна зала Еюп отхвърли обвиненията на депутати от ГЕРБ и "Атака”, че комисията е политизиран орган, и отбеляза, че месечната му заплата е около 2500 лв.

Въпреки че в проекторешението бе записано отчетът да се приеме за сведение, народните представители го отхвърлиха, като 53-ма гласуваха "за”, 82-ма - "против", а 44 се въздържаха.

Преди гласуването дискусията отново се завъртя около въпроса дали комисията е нужна и какво е свършила за няколкото години съществуване. Представители на ГЕРБ дадоха да се разбере, че засега ще запазят комисията, но най-вероятно ще махнат Еюп, чийто мандат изтича догодина.

От трибуната зам.-шефът на ДПС Лютви Местан обвини управляващите, че в изказванията им прозира политически цинизъм. "Твърдите, че дискриминация няма и затова не е нужна такава комисия, и че ако има, то дискриминацията е в смесените райони и спрямо българите. Проявявате институционален нихилизъм”, каза Местан, като подчерта, че органът не е създаден от тройната коалиция, а още от 39-тото НС, когато доминираща политическа сила беше НДСВ.

Комисията е сформирана в резултат на политическата оценка, че е направено много по посока на интегриране на малцинствата в неравностойно положение, заключи Местан. После се обърна към мнозинството, че не "споделя опитите им да представят "Атака” като огледален образ на ДПС”.

В реплика Станислав Станилов от "Атака” обвини ДПС в познатия за формацията му стил, че е "турска националистическа партия”, че нейни представители "ходят в Турция и държат неоосмански речи и водят война срещу българския народ като такъв”.

Мая Манолова (БСП) обяви, че "сме свидетели сме на поредния сценарий за дискредитиране на независим орган, какъвто е комисията”. По думите ѝ първата стъпка от този сценарий е неприемане на отчета, а втората е смяна на ръководството ѝ.

"Тъй като управляващото мнозинство не може да си позволи закриването на комисията, се преминава към "план Б" – атаки срещу дейността на този орган и атаки срещу ръководството”, каза още Манолова.

Според нея този път се стига до "крайности" и "причината за неефективността на комисията е фактът, че в нея има турци и цигани”.

Не искам да се превръщам в адвокат на ДПС, но заиграването с етническата карта е опасно, заяви тя.

"За пореден път управляващите не изпълняват своите предизборни обещания, че ще работят с професионалистите. Ако наистина се стигне до смяна на председателя на тази комисия само заради името му или до смяна на състава на комисията, ще се стигне до един циничен акт – проява на дискриминация”, заключи Манолова.

Председателят на комисията Кемал Еюп изрази съжаление, че подобен отчет, който представя работата ѝ за миналата година, се политизира. Ние не сме политически орган и не приемам твърдението, че комисията е политизирана, посочи той. Според него членовете на комисията никога не са взимали политически решения и не са политически назначени.

По повод обвиненията, че КЗД няма структури навсякъде в страната Еюп каза: "Можехме да назначим представители на комисията във всички области, но нашата тактика беше това да става поетапно”. Той отхвърли обвиненията, че комисията е разполагала с бюджет от 3 млн. лв., и съобщи, че средната работна заплата в комисията е 619 лв.

Съпредседателят на "Синята коалиция” Иван Костов заяви, че е "против БСП и ДПС да оставят впечатление в тази зала, че са защитници на демокрацията и на борбата с дискриминацията”.

"Кемал Еюп е агент на Държавна сигурност от Област Силистра. Няма как този човек сега да излиза на трибуната и да се представя за защитник на човешките права. Какви защитници сте вие? Този човек, който е помогнал да бъдат депортирани собствените му сънародници, излиза тук”, запита Костов.

Той посъветва ГЕРБ да дадат добър знак, ако в изпълнение на предизборната си програма назначат човек от малцинството за председател на комисията, "за да им затворите устата”.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?