Мнозинството отказа на опозицията анкетна комисия за "Булгартабак"

НДСВ и ДПС отхвърлиха искането на ОДС, подкрепено от левицата, за създаване на временна анкетна комисия за приватизацията на "Булгартабак холдинг".

ОДС предложи комисията да установи как е управлявана компанията при подготовката за приватизация и да гарантира прозрачността на раздържавяването. Заместник- председателят на СДС Екатерина Михайлова изрази съмнения, че приватизацията на холдинга е свързана с ДПС - коалиционния партньор на НДСВ. Уволнението на заместник- министъра на икономиката Любка Качакова, скандалите около изпълнителния директор на компанията Георги Попов, подновеният натиск на Майкъл Чорни и Дениз Ершов за връщане в България бяха изложени като мотиви на ОДС да поиска временната анкетна комисия. Предложението беше подкрепено от левицата, която настоя комисията да се занимае не само със състоянието на холдинга при настоящото управление, но и при предишното. Освен това левицата поиска да изяснят имотните претенции на Русия към "Булгартабак" по Парижкия мирен договор от 1947 г.

НДСВ и ДПС се противопоставиха на искането за създаване на анкетна комисия, защото то щяло да спъне приватизацията на "Булгартабак", за засегне приходната част на бюджета и е против интересите на страната. Шефовете на бюджетната и икономическата комисия Иван Искров и Валери Димитров попитаха ОДС и Коализия за България защо не са поискали анкетната комисия по-рано, а не след като вече офертите са подадени. Те обясниха, че създаването на комисия сега ще усъмни кандидат -купувачите в стойността на предприятието и ще затрудни приходната част в бюджета, който очаква 100 млн.в. от сделката за Булгартабак. ОДС и БСП отговориха, че купувачите са наясно за какво ще наддават, но мнозинството се страхувало от истините, които ще излязат при проверката за сегашното ръководство на холдинга.

Вицепремиерът Николай Василев заяви, че създаването на комисията се иска в най-неподходящият момент и говоренето за скандали, подкупи, конфликти, намаляване на цената, само ще навреди на приватизацията.

Парламентарният интерес към проблема от ОДС обясниха с важността на тютюневия холдинг за българската икономика и с ангажимента на НС към приватизацията му, заложен в новия закон и специално приетата приватизационна стратегия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?