Мнозинството отказа на висшите магистрати да участват в днешните дебати

Депутатите не допуснаха в пленарната зала главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС и членовете на Висшия съдебен съвет при първото четене на промените в конституцията.

Предложението направи Елиана Масева от ОДС. Тя настоя докато народните представители дебатират промените в основния закон на страната, в залата да присъстват и висшите магистрати и да могат да участват в дебатите.

Константин Пенчев от НДСВ обаче ѝ опонира с аргумента, че утре следобед в парламента предстои дискусия за промените в Конституцията, на която са поканени магистратите. По време на нея те щели да изразят своето становище.

Спорът между магистратите и депутатите във връзка с промените в конституцията е от близо два месеца. В основата му беше недоволството на съдиите, прокурорите и следователите, че народните представители не са се допитали до тях при подготовката на промените в основния закон.

На едно от своите последни заседания през юли преди лятната ваканция членовете на ВСС единодушно приеха декларация, в която изразиха възмущение, че промените се правят без те да са имали възможност да споделят вижданията си.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?