Мнозинството пак спаси Борисов от изслушване в парламента

Мнозинството пак спаси Борисов от изслушване в парламента

Управляващото мнозинство отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента за водната криза в Бургас. Предложението на социалистите бе отхвърлено с 55 гласа "за", 95 "против" и 10 "въздържал се".

Не за пръв път ГЕРБ и "Обединени патриоти" спасяват Борисов от явяване в парламента. За последно това стана през август по време на антиправителствените протести. Тогава обаче управляващите просто провалиха заседанието.

БСП внесе искането за явяване на премиера в Народното събрание миналата седмица, след като миналата седмица екоминистърът Емил Димитров- Ревизо изнесе реч пред депутатите за предстоящи водна криза и земеделски бунтове догодина. Няколко часа по-късно на среща с премиера изказването бе ревизирано и от правителствената пресслужба обявиха, че водна криза няма да има.  

"Случилото се в разстояние само на три работни дни около водната криза в Бургас и региона се оказа истински политически и управленски водевил", каза в сряда депутатът от БСП Манол Генов.

По думите му миналата седмица от първо лице се е разбрало какви безобразия и своеволия владеят системата на водите - язовири, инфраструктура за напояване, достъп и ползване на водоеми за питейни води, умишлен отказ от инвестиции и дори достъп до документация.

"Вместо Борисов да даде обяснение, той прати негови министри да се оправдават без реални аргументи, а с нападки към самия министър. Недоумяваме как за 48 часа Емил Димитров смени мнението си от това, че в Бургас ще има водна криза, а след това, че ще има вода за 50 години напред", посочи Генов.

По думите му премиерът за пореден път се е скрил от отговорност.

Борисов рядко се явява в парламента, за да отговаря на депутатски въпроси, питания или за изслушване. Той дори не е влизал в залата в бившия партиен дом, където депутатите се преместиха в началото на септември. За последно премиерът се яви на парламента през април тази година, за да каже какво е актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19. Това отново стана по искане на социалистите, като и тогава управляващите спасиха Борисов като при първия опит за провеждането на изслушването ГЕРБ и "Обединени патриоти" не се регистрираха. Премиерът все пак се отчете седмица по-късно.

Последното участие на Борисов в парламентарен контрол пък беше през февруари, а преди това - през октомври миналата година.

Премиерът не се явява в Народното събрание дори при рокади в кабинета. Вместо от него, промените се представят от заместника му Томислав Дончев.

През последната година примерът ограничи и до пълен минимум срещите си с журналисти. Вместо това той предпочита да излъчва на живо във Фейсбук как вози в джипката си или седи на трупчета край пътя с министри, без да му бъдат задавани неудобни въпроси.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?