Мнозинството подкрепи бюджета за пенсии, опозицията го нарече пица “КЪЛЦоне“

Сн. БГНЕС

Парламентът прие на първо четене в сряда бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) със 123 гласа "за", 86 против и нито един въздържал се. Против гласуваха депутатите от БСП и ДПС, които го определиха като бюджет на фалшивите новини и на орязаните права, заради което го окачествиха като пица “КЪЛЦоне“, а не “Калцоне“, както го беше промотирал вицепремиерът Валери Симеонов. ГЕРБ защити бюджета като “издържан, реалистичен и покриващ критериите за стабилност в общественото осигуряване“.

Бюджетът на ДОО за следващата година предвижда ръст на всички пенсии с 3.8% от 1 юли.

Пенсионната осигурителна вноска се вдига с още 1 процентен пункт от 1 януари 2018 г., като се запазва съотношението между плащанията от работника и от работодателя.
 
От 2018 г. се увеличава възрастта за пенсиониране на жените - с два месеца, а на мъжете - с един месец. Необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола ще се повиши с по два месеца.
 
Минималното обезщетение за безработица се увеличава от 7.20 лева на 9 лева и се определя дневен максимален размер – 74.29 лв.

Променят се изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени и дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години се повишава от 340 до 380 лева

Осигурителният праг за земеделските производители се увеличава от 300 на 480 лева  месечно.

Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС) коментира, че в бюджета се виждат неизпълнени обещания на управляващите. “Обещахте да ревизирате инвалидните пенсии и с тези пари да осъвремените всички останали пенсии, но тази политика не я виждаме в този бюджет“, обърна се той към патриотите.

Адемов отбеляза, че управляващите са вдигали шум за фалшивите болнични листове, а в следващия момент предлагат увеличение на парите за болнични с 15 млн. лева. Той каза още, че драстично се повишава минималният осигурителен доход за земеделските производители от 300 на 480 лв.

“Ако позволите да перефразирам този предложен бюджет на ДОО се нарича постна пица, но не "Калцоне", а "КЪЛЦоне", коментира Адемов.

Павел Шопов ("Обединени патриоти") му отговори, че бюджетът за социалното осигуряване е едно парче от пицата. “Въпросът е, че тук нямаме една голяма тава с едно голямо прасе, това е проблемът, каза той. Ние разпределяме мизерията“, коментира Шопов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ отбеляза, че са се чули доста критики от опозицията по отношение на бюджета на ДОО, повечето от които неоснователни и необективни, имащи за цел да създадат страхове у хората.

“Много е лесно да критикуваш, когато си в опозиция и не носиш отговорност за стабилността за държавата, коментира тя. Бюджетът на ДОО е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост“, каза Ангелова.

Депутатите продължават работа в четвъртък с дебат по Закона за държавния бюджет за 2018 година.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?