Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мнозинството прие отново да бъде поставено пред свършен факт

Патриотичният фронт за номинацията на Бъчварова: "Това сериозно ли е?"

9 коментара
Министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков. Снимка: БГНЕС - архив

Независимо от откровението на премиера Борисов, че всички знаели, че е "неуправляем", депутати бяха искрено изненадани от решението му да предложи вицепремиера по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.

Реформаторският блок, както и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, които преди ден положиха неимоверни усилия да предотвратят оставката на досегашния вътрешен министър Веселин Вучков, в четвъртък вече се бяха примирили с факта, че той ще бъде жертван, въпреки че Борисов в крайна сметка склони да смени главния секретар на МВР и председателя на ДАНС, за което настояваше Вучков.

Очевидно желанието на управляващите за по-бързо и безболезнено преодоляване на кризата, избухнала с оставката на Вучков, надделя над здравия политически разум, който повеляваше премиерът да обоснове намерението си за освобождаването на сегашния вътрешен министър, както и на главния секретар в МВР и на шефа на ДАНС.

Тези въпроси бяха поставени от Румен Петков от АБВ, който каза, подходът на премиера да поставя Народното събрание пред свършен факт е твърде неприемлив. Пред БНР той припомни, че по същия начин ГЕРБ са действали с промяната на пенсионния модел и с договора за външния дълг.

"Сега имаме пореден такъв пример, в който нямаме никакъв предварителен разговор по стратегически въпроси от гледна точка на конструкцията на правителството. Разбира се, че никой не е очаквал предложението да бъде друго освен на министър-председателя, но мисля, че оставката от вчера представляваше изключително сериозен кризисен момент в работата на правителството, още повече, като отчитаме условията, при които тя беше подадена", каза Петков.

"Начинът за подаване на оставката (на Вучков-бел.ред.) и мотивите хвърлиха пред обществото много повече въпроси, отколкото дадоха отговори. В доста от коментарите в пространството няма съмнение, че водещият ключов мотив на министър Вучков е бил неприемането на предложението, което той прави за промени на върха в персоналното ръководство на МВР и Агенцията "Национална сигурност" и ДОТО. Днес обаче министър-председателят категорично заявява, че тези хора ще бъдат сменени. Това какво означава, че президентът е гумен печат? Че всъщност вътрешният министър е на ръчно управление при министър-председателя? Т.е. един стил на поведение, който не е добър и той внася повече недоверие, отколкото усещане на стабилност и за сигурност, нещо, което беше отличителна черта на правителството през първите му 100 дни", заяви Румен Петков, който бе вътрешен министър в кабинета на тройната коалиция.

"Нямам никакви съмнения в личните качества на госпожа Бъчварова, но тук веднага излизат няколко въпроса. Министър Вучков представя една концепция за развитието на сектор "Сигурност", която беше много бурно акламирана от мандатоносителя ГЕРБ и в чието представяне участваха по този начин и подкрепиха практически две трети от състава на кабинета. Това означава ли, че това е концепцията на г-жа Бъчварова? Второ, аз мисля, че преди избора трябва много ясно да прозвучи от който и да е кандидат виждането на професионалното ръководство на МВР и за ръководството на ДАНС", каза още Румен Петков.

Според него назначаването на външен човек на системата за сигурност няма да предизвика трусове в нея: "По-голямата част от историята на МВР то е било с политически ръководител, който е външен на системата, много малко са били случаите в които професионален служител на системата е оглавявал ведомството".

Цветанов: Това е най-правилното управленско решение

Веселин Вучков не смята да се връща като депутат в парламента, въпреки че конституцията му дава това право, обяви шефът на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Според Цветанов такова било желанието на подалия оставка Вучков. Той определи решението на премиера за Румяна Бъчварова и оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев като най-правилното управленско решение. Така щели да бъдат пресечени всякакви спекулации и внушения.

"Премиерът винаги е доказвал, че е отговорен държавник и смятам, че с действията си той го показва ежедневно, обяви Цветанов.

На въпрос дали е трябвало да бъде жертван министър Вучков, за да бъдат сменени Лазаров и Писанчев Цветанов каза, че "можеше да бъдат ограничени емоциите от вчера до днес". "След като се е стигнало до тях все пак, трябваше да има някакво решение, което е в правото само на министър-председателя", допълни Цветан Цветанов.

От ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, а вероятно и от БДЦ ще подкрепят кандидатурата на Бъчварова.

Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че те са научили в пленарната зала за номинацията.

"Защо да е изненада? Това е правото на премиера да определи своя екип. Аз мисля, че хората около него са достойни и ще се справят". Велчев сподели, че не е знаел преди това за тази кандидатура и подчерта, че я подкрепя. Както виждате, нещата са много динамични, много бързо се развиват, ние го разбрахме в залата", каза той пред репортери.

Радан Кънев: Това е много силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев съобщи, че още в сряда вечерта след разговора с премиера е знаел, че Румяна Бъчварова ще бъде предложена за министър на вътрешните работи, но все още не е било ясно дали тя ще приеме: "Това е много силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ – заместник-председател и един от най-изявените лидери на партията да поеме вътрешното министерство, в кризисна ситуация така се прави, а и крайно време беше България да има жена вътрешен министър. За мен предложението е на ГЕРБ и Борисов, не е имало между нас преговори кой да бъде вътрешният министър, а имаше от негова страна ангажимент, че ще е човек, който в сътрудничество с ДПС и модела "Кой" по никакъв начин не може да бъде подозиран, и това е случаят".

На разговора с премиера не са коментирани имена за постовете главен секретар на МВР и председател на ДАНС, каза още Кънев. Той се съгласи с критиките на премиера към коалиционните партньори. Въпреки това съпредседателят на Реформаторския блок определи диалога като добър: "При изготвянето на програмната декларация беше ясно, че по някои въпроси има несъгласие, тонът се отнася особено за Патриотичния фронт и АБВ и в незначителна степен за Реформаторския блок".

Според председателя на вътрешната комисия Атанас Атанасов (РБ) кандидатурата е удачна: "Ние смятаме, че това е много добро решение, защото говори за висока политическа отговорност – вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация. Решението за нас е много добро. Ще ви кажа нещо лично. Аз винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена за министър жена, защото жените имат качествата да успокояват нещата и да работят по-спокойно. Човек, за да е министър, не трябва да е продукт на системата".

Кирил Цочев от АВБ заяви, че ще подкрепят Бъчварова: "Според мен, той (Бойко Борисов -бел.ред.) беше съвсем убедителен и много коректен. Според мен е добра фигура, добра кандидатура, но той беше убедителен и кандидатурата, според мен, е изненадваща, но е добра".

Патриотите: "Това сериозно ли е?

Единствено съпредседателите на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха с убеждението, че министър-председателят се е пошегувал с номинацията на Бъчварова: "Това сериозно ли е? Той го каза с усмивка, "ще предложа професионалист". Изненадан съм. Аз няма да работя с нея, те ще работят с нея. Ще я подкрепим сигурно, но малко смешно ми се вижда това. Не мисля, че от всеки човек става министър на вътрешните работи".

Каракачанов каза, че ПФ не са разбрали конкретните причини за оставката на Веселин Вучков: "От самото изказване на министър-председателя не стана ясно защо. Беше обяснено как е станало подаването на оставка. Разбира се, всеки един министър е в правото си по лични причини, или по политически причини, или поради несъвместимост за изпълняване на своите задължения , ако има конфликт със своите колеги или неразбиране от страна на Министерския съвет да си подаде оставката. Това е негово право. Причините според мен са ясни, може би нежеланието на г-н Вучков да работи с някои от хората, които завари като екип в МВР и служите за сигурност".

Каракачанов коментира и думите на Бойко Борисов, че при важни гласувания партиите, които подкрепят управлението, са създали усещането, че ДПС поддържа кабинета: "Не сме го създавали ние това усещане, а самото гласуване на ДПС създаде това усещане не само в нас, а в цялото българско общество. Това първо, защото гласуването на ДПС в някои моменти, в които коалиционните партньори желаехме да има повече дебати, повече яснота и да има повече разбиране и слушаемост, както се казва, когато ГЕРБ прибягваха до вкарване на някои решения в 12 без 5, както беше случаят с частните пенсионни фондове. Ние имаме право на собствено мнение, ние не сме машинки за гласуване. Плюс това извинявам се много, но това правителство сме го избрали ние, а не правителството е избрало депутатите от ПФ. В нашата програма има неща, които се разминават с определени решения на правителството. Тук има един много прост въпрос – чии интереси обслужваме – на хората, които са ни избрали, или гласуваме автоматично, без да мислим. В това отношение нашето поведение е много ясно и прогнозируемо.

За Росен Петров от БДЦ, кандидатурата на Румяна Бъчварова е удачна: "Мисля, че е изненадващ ход, но е много удачен, тъй като по този начин доказа, че не е обвързана с ДПС".

Интересно е как ще се разменят ролите – госпожа Бъчварова и госпожа Кунева

Атанас Мерджанов от БСП окачестви номинацията като "интересно хрумване": "Интересно хрумване на министър-председателя. Това е втората жена – министър на вътрешните работи, поне по мои спомени. Ще бъде интересно как госпожа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор. Интересно е как ще се разменят ролите – госпожа Бъчварова и госпожа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до този момент, госпожа Кунева отговаряше за координацията в сектор "Сигурност".

Нотев: "Не си представям Бъчварова в ролята на ръководещ операция"

Явор Нотев от "Атака" коментира, че едва ли е имало някой в залата, който да не е бил изненадан, макар че "нещата се връщат в една позната формула, министърът, политическата фигура".

"Не си представям госпожа Бъчварова в ролята на ръководещ, конкретно операция... или пък автор на такава. Професионалното ръководство в лицето на главния секретар – дано там да сме свидетели на едно истинско попадение", каза Нотев.

Местан: Решението снема внушенията за задкулисие в отношенията с ДПС

Решението на премиера да приеме оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и да номинира Румяна Бъчварова за поста и заедно с това да обяви, че ще поиска оставките на главния секретар на МВР и на ДАНС, снема внушенията за задкулисие в отношенията с ДПС, коментира лидерът на партията Лютви Местан. И допълни, че като опозиция на настоящото управление ДПС ще гласува в пленарна зала против кандидатурата на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.

Предположение за лобита в коалицията изказа заместник-председателят на парламентарната вътрешна комисия и депутат от ДПС Хамид Хамид.

"Самият Веселин Вучков не би провокирал премиера със своята оставка по този начин. Станахме свидетели на една коалиционна оперативка, където чухме от министър-председател на България, че той е бил провокиран. Провокацията се състои в начина, по който е подадена оставката. Аз добре познавам министър Вучков и не вярвам той сам да е предприел такава постъпка, той е достатъчно уравновесен, спокоен човек, за да причини това на премиера. Явно има някакви други сили. Ами вижте, това го каза и самият премиер, той беше неприятно притиснат, предполагам става дума за лобита в коалицията. По друг начин не мога да си обясня, но можем само да гадаем", каза Хамид пред БНР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Филка Русофилка
  #9

  Подзаглавието май не е вече актуално. Патриотичният фронт, в лицето на двамата съпредседатели, съвсем сериозно одобри номинацията на Бъчварова. Най-доволен беше генерал Атанасов, като човек, измамил медийните обозреватели и др. сеирджии - неоправда очакванията им и ги постави пред свършен факт. :)

 2. Българофил
  #8

  Радане,това е храчка в лицето на всички, които имат намерение да правят реформи! И цинична подигравка! Кога ще ти ,,светне"?..

 3. Ян Иван, Съвсем ясно е ! Реформаторите се представят като такива. Някой се заблуждават че са реформатори, а други изобщо и не мислят за реформи. Това е РБ ;-)

 4. Радан Кънев: Това е много силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ. Това се казва реформаторска позиция. Иванеее, къде си!? Иванее върни сеее!!!

 5. Ян Иван
  #5

  След като Тиква е министър-председател защо Румето да не стане министър на вътрешните работи! Само не е ясно, какво правят Реформаторите в популистки кабинет, където никой и не мисли за каквито и да е реформи. Думи, заклинания, обещания, лафове без край, но никакви реформи! Така ще се изпълни изцяло Партийната програма на ГЕРБ-искаме да сме на власт!

 6. Dacho Osata
  #4
 7. LoudSpeaker
  #3

  Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев съобщи, че още в сряда вечерта след разговора с премиера е знаел, че Румяна Бъчварова ще бъде предложена за министър на вътрешните работи, но все още не е било ясно дали тя ще приеме: Това е много силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ заместник-председател и един от най-изявените лидери на партията да поеме вътрешното министерство, в кризисна ситуация така се прави, а и крайно време беше България да има жена вътрешен министър.

 8. Jordan*
  #2

  Не ги виждам т.н. " реформатори" в следващия парламент! Трябва да се организира една партия на всички истински антикомунисти, за която да гласуваме! Тази Бъчварова не беше ли някога министър в земеделието? Докога ще позволяват Борисов да избира и назначава кадри като неговия кумир Тодор Живков?!

 9. iliev.dimo
  #1

  Вучката си мисли, че може като бат си боко да поставя ултиматуми и да плаши с оставки.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.