Мнозинството редуцира състава на КРС

Съставът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще бъде редуциран от 9 на 5 души, след като в четвъртък депутатите одобриха окончателно поправки в Закона за електронните съобщения. По време на дебатите представители на опозиционната БСП за пореден път заявиха, че с промените управляващите правят "политическа чистка“ в независим орган. От ГЕРБ пък им отвърнаха, че и преди съставът на комисията беше от петима членове и че в края на мандата на тройната коалиция са били назначени "предимно партийни кадри“ и така съставът увеличен.

С поправките в 15-дневен срок от обнародването им КРС ще напуснат 7 от 9-имата ѝ членове и управляващото мнозинство ще получи право да излъчи трима свои представители.

От комисията ще трябва да излязат онези, които бяха последно назначени, а това са трима представители на тройната коалиция, избрани през май м. г., точно преди изборите, както и един от президентската квота.

Промените предвиждат още мандатът на членовете на КРС да бъде намален от 6 на 5 години. Председателят на комисията ще се определя от Министерския съвет, а парламентът ще избира заместниците му и още двама членове. Президентът пък ще назначава с указ един от членовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?