Мнозинството с контрол над здравеопазването и за следващия мандат

Мнозинството с контрол над здравеопазването и за следващия мандат
Депутатите от мнозинството гласуваха в четвъртък създаването на Медицински инспекторат, който разбунтува лекарското съсловие и бе окачествен като "политическа медицинска полиция".

Изпълнителната агенция "Медицински инспекторат" към министъра на здравеопазването, която бе създадена с гласуваните на второ четене промени в Закона за здравето, ще контролира медицинското обслужване на гражданите.

В правомощията на новата структура влизат проверки на медицинските стандарти в лечебните заведения, проверки по сигнал на пациенти, контрол над задължителното и доброволното здравно осигуряване, а също и "откриване и предотвратяване на корупционни практики в лечебните заведения". В същото време инспекторатът трябва да следи за спазване правата на болните, каквито обаче на практика не съществуват, защото за четиригодишния си мандат управляващите не успяха да приемат Закон за правата на пациентите.

От лекарската гилдия са притеснени, че в последните дни на управлението здравният министър ще прокара през кабинета новия инспекторат, който ще е изцяло политически орган и може да бъде използван за целенасочена разправа с "неудобни" шефове на болници.

Според закона инспекторатът ще може да предлага на министъра на здравеопазването отнемане на разрешения за лечебна дейност на болниците. Освен това в закона не е разписано как инспекторатът ще съвместява функциите си с тези на други контролни органи като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Регионалните центрове по здравеопазване (РЦЗ).

Лекарите се притесняват, че по този начин за една и съща грешка могат да им бъдат наложени различни санкции от отделните контролни звена.

Заместник-председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви пред Mediapool, че УС на съсловната организация ще заседава в петък и събота и тогава ще реши какви действия да предприеме. Според юристите на организацията законът в частта му за инспектората може да бъде атакуван в съда, тъй като е в противоречие с други правни норми.

"Управляващите се готвят да изгубят властта и затова се опитват чрез изкуствени и ненужни звена да подсигурят свои хора в администрацията", коментира Райчинов. Според него устройственият правилник и състава на Инспектората ще бъдат светкавично прокарани през Министерския съвет след обнародването на закона.

Лекарите коментират, че както и в други сфери, сегашните управляващи искат да се подсигурят и в здравеопазването със "свои хора" за следващия мандат.

Преди дни стана ясно, че конкурсът за шеф на здравната каса ще подрани и макар мандатът на сегашната шефка Румяна Тодорова да изтича през септември, изборът на нов директор ще е през юни. Официално "бързането" се обяснява с това, че предстои смяна на директорите на районните каси, които е добре да се изберат в мандата на новия шеф на НЗОК. Неофициално обаче това се свързва с желанието на управляващите да подсигурят поста за близък до тях човек. Изборът ще се проведе от сегашния Управителен съвет на касата, в който управляващите имат солидно представителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?