Мнозинството сърби биха помогнали на Ратко Младич да избегне ареста

Мнозинството граждани на Сърбия и Черна гора и Република Сръбска в Босна не биха предали бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, който е издирван от международното правосъдие, сочи публикувано днес проучване, цитирано от агенция Франс прес.

Проучването, поместено във в. Вести, сочи, че 75 на сто от анкетираните не биха предупредили полицията, ако срещнат Младич на улицата, а повече от 50 на сто биха му помогнали, за да избегне ареста.

В допитването са участвали повече от 300 души от 31 града в Сърбия и Черна гора и РС, сред които Белград, Подгорица и Баня Лука.

Повече от половината анкетирани смятат, че Младич е най-великият сръбски съвременен герой и мнозинството биха искали да му стиснат ръката или да го черпят по чашка.

Около 14,5 на сто от запитаните са готови да предадат Младич, но половината от тях признават, че това решение би било продиктувано единствено от обещаната сума за информация за залавянето му. Само половината от тези хора смятат, че Младич е военнопрестъпник.

Ратко Младич е обвинен от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия във военни престъпления и геноцид за избиването на повече от 7 000 мюсюлмани през 1995 г. в анклава Сребреница, Източна Босна.

Според главния прокурор на Хагския трибунал бившият военен лидер на босненските сърби се намира в Сърбия, което властите в Белград отричат.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: