Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мнозинството си гласува рокадите в кабинета

0 коментара

След повече от 4 часа парламентарни дебати, в сряда следобед тримата нови министри в кабинета на Симеон Сакскобургготски положиха клетва, след като мнозинството одобри структурните и персоналните промени в кабинета.

Народното събрание намали от трима на двама вицепремиерите и избра за министър на културата и туризма депутата от НДСВ Нина Чилова; за министър на енергетиката председателя на ПГ Новото време Мирослав Севлиевски и за министър на земеделието досегашния зам.-министър във ведомството Нихат Кабил. От креслото на енергиен министър в това на министър на икономиката бе преместен Милко Ковачев. Парламентът освободи досегашния икономически вицепремиер Лидия Шулева, културния министър Божидар Абрашев и земеделския Мехмед Дикме.

НДСВ, ДПС и Новото време гласуваха единодушно "за", събирайки 129 гласа за структурните и 127 за персоналните промени. Лявата и дясната опозиция бяха "против", нито един депутат не се въздържа. Премиерът Сакскобургготски не мръдна от залата по време на целия дебат, без да каже нищо, след като в началото на заседанието представи предложенията си за промени.

След гласуването Симеон обясни на медиите в кулоарите на парламента, че сливането на министерството на културата с туризма става по негова преценка. Той не каза дали ще има смени на зам.- министри във ведомствата, претърпели рокади. От изявленията на новите министри обаче стана ясно, че такива не се очакват. Това потвърди информацията за спуснатата от премиера заповед новите шефове да не пипат екипите на предшествениците си, което потвърждава виждането, че рокадите в МС са само козметични.

Промените: Пазарлъци според опозицията, нова коалиционна политика според Симеон

Нуждаем се може би от по-ясна представа за коалиционна политика или коалиционно мислене, защото те са приети в немалко страни, без да означават някакви зловещи сделки или други неща, които се споменаха днес, каза в кулоарите премиерът Сакскобургготски и допълни, че ще се опита да забрави нерационалните и обидни думи.

Обвинението в пазарлъци започна още с първото изказване при откриването на дебата. Стойчо Кацаров от ОДС беше категоричен, че рокадите са резултат от срамни пазарлъци, а премиерът се е превърнал в маша на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Бюрхан Абазов е най-вероятният заместник на Нихат Кабил като зам.министър в министерство на земеделието. В момента Абазов оглавява дирекция "Поземлени отношения" във ведомството. Около кандидатурата му, която още не е огласена официално, ДПС се обединиха след консултации на четири очи на ръководството с новия земеделски министър.

още

Николай Младенов от СДС каза, че партията му също няма да подкрепи промените, защото това означава да стане съучастник в безпринципна сделка. Той преповтори тезата, че ремонтът няма да доведе до нищо и че и след тези промени в правителството са останали министрите на БСП - вътрешният Георги Петканов и на администрацията Димитър Калчев.

В случая политиката и каузите бяха подменени със сделки, подчерта и депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева. Тя нарече Мирослав Севлиевски, номиниран за енергиен министър, "представител на групата брокери", а правителството - финансово-олигархична котерия. Според Дончева целта на сделката е била премиерът да изкара правителството на буксир до края на мандата заради икономическите лобита, които са го докарали на власт и са редили листите. Става дума за изпълнение на определени ангажименти, на които премиерът е заложник, допълни Дончева.

Депутатите от всичките опозиционни парламентарни групи бяха категорични, че смените са обявени без мотиви и при дискусиите е станало ясно например, че досегашният министър на културата Божидар Абрашев е свършил много добра работа, но въпреки това е сменен.

Министерството на "културизма" - хит на дебата

Създаването на министерство на културата и туризма се превърна в основна тема на парламентарния дебат, като опозицията беше единодушна, че свързаната с хазартния бизнес нова министърка ще бъде инструмент за легализиране на незаконни колекции.

Председателят на комисията по култура Стефан Данаилов (БСП) заяви, че правенето на такова ведомство е израз на безсилие, безпътица и стеснен кадрови ресурс. Според него това са вариации без тема, които приличат на упражнение, а единственият европейски пример за подобна симбиоза е Ирландия. Опитът в Турция приключил с оставката на министъра преди няколко месеца, поради несъвместимост между двете направления.

Колегата му Огнян Сапарев предложи онцесионните такси и таксите от винетки по магистрала "Тракия" да се дадат на министерството на културата и да се събират по-артистично, с мажоретки.

От името на СДС Николай Младенов попита какво пречи и при сегашната структура на правителството да се отделят повече пари за културно-историческото наследство. Каква е философията за обединяването на културата и туризма - защо не например министерство на екологията и туризма, или на здравеопазването и туризма, попита той.

Надявам се, че до края на управлението на това правителство няма да имаме във всеки музей ред римски колони, ред ротативки, допълни Младенов. Колегата му от ОДС Благой Димитров припомни, че Чилова ревностно е защитавала първия приет от това правителство закон - за хазарта, и че е приближена до хазартния бос Васил Божков, който според ДСБ е икономически съветник на премиера.

Асен Агов от ОДС стигна и по-далеч като намекна, че каламбурът с името на ведомството - на културизма, определя изяществото на хората, които ще бъдат титуляри там. Кина Андреева допълни, че новият министър няма да има сили да се противопостави на мощните иманярски икономически интереси.

Севлиевски моли медиите за толеранс

Истинска засада организираха журналистите на новия енергиен министър Мирослав Севлиевски при първата му официална поява във ведомството, за да приеме поста от Милко Ковачев. От понеделник, когато премиерът Сакскобургготски обяви промените, до клетвата си в пленарната зала на Народното събрание днес приказливият по принцип Севлиевски се обви в мълчание за медиите.

още

Пред перспективите да застана на страната на застоя или на предизвикателството, избирам предизвикателството, защити новосъздаващото се ведомство Явор Милушев от НДСВ. Колегата му, председателят на икономическата комисия Валери Димитров, припомни, че работата на министъра на културата е управление и финансиране на дейността, така че не е задължително той да е творец. Лидерът на Новото време Емил Кошлуков пък цитира интервю на социалиста Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, който приветства промяната и обявява как сам той имал подобна идея за подготвяната управленска програма на БСП. Това е само негово мнение, беше категоричен говорителят на левицата Ангел Найденов.

По време на дискусиите и от ДПС, и от Новото време обявиха промените за закъснели поне с месец. Тогава нямахме мнозинство, оправда се зам.председателят на групата на ДПС Лютви Местан. Въпреки че са закъснели, промените са реални и рационални, коментира и зам.председателят на Новото време Борислав Цеков.

Севлиевски: Министърът не е електротехник, а политическо лице

След гласуването новоизбраният министър на културата и туризма Нина Чилова декларира, че основната ѝ цел ще бъде подготвянето на стратегия за запазване на българската културна идентичност, в която ще се опре на експерти в областта. Депутатите гласуваха, че в едномесечен срок функциите, свързани с туризма, трябва да бъдат прехвърлени от министерството на икономиката във ведомството на Чилова.

Министърът не електротехник, той е политическото лице, което трябва да изпълнява политиката на правителството. С тези думи друг от основните персонажи в днешния дебат - Мирослав Севлиевски, отговори на атаките на опозицията, че не е компетентен за министър на енергетиката. В България енергетика и енергийни ресурси се учи само в Софийския университет, и то в геолого-географския факултет, защити се географът Севлиевски.

Нови зам. - министри на енергетиката обаче няма да има. Пред медиите Севлиевски обяви, че "нито един сегашен зам.министър или началник-отдел" във ведомството няма да бъде сменен. Той изрази надежда експертите да бъдат още по-мотивирани и следващите четири месеца да бъдат още по-успешни. "В министерството на енергетиката има специалисти, тези хора са един от най-големите ресурси на България и на сектора и аз ще бъда там, за да ги мотивирам и заедно с тях да подреждаме приоритети," каза новият министър на енергетиката.

Според Севлиевски фактът, че председател на група и заместник-председател на партия поема поста на министър само за четири месеца, трябва да говори едно единствено нещо - Новото време гледа дългосрочно в политиката и ще остане в политиката.

ДПС увърта за Дикме

За първи път след обявяването на рокадите, те бяха коментирани и от лидера на ДПС Ахмед Доган. Той обаче избегна конкретните обяснения защо бе сменен земеделският министър Мехмед Дикме.

Сутринта, пред Би Ти Ви заместничката на Доган Емел Етем също се опита да не отговори конкретно, но на финала насочи причината към провалената сделка с Булгартабак, въпреки че за основен виновник за случая бе нарочена бившият вицепремиер Лидия Шулева.

Дикме е нарушил политиката на ДПС, като е поставил подписа си под меморандума за цигарените фабрики с "Бритиш америкън тобако", макар че после го е оттеглил, обясни Етем след поредица от въпроси.

Същият ден следобед Ахмед Доган обвърза смяната на земеделския министър с демокрацията, която винаги предполагала промяна и обновяване на управленческия ресурс. "Ние запазваме много доброто си отношение към Дикме, имаме положителна оценка за него," заяви лидерът на ДПС и допълни, че тази рокада не означава "вземане на глави".

В отговор на въпрос защо кадровите рокади не са засегнали регионалният министър Валентин Церовски, който е най-критикуваният министър от ДПС, Доган отрече някога да е настоявал за оставката му. ДПС всъщност винаги била искала корекции във водената политика по инфраструктурните проекти.

В отговор на обвиненията, че нововремци са подставени лица на ДПС в правителството, Доган похвали хората на Севлиевски. "Това са достойни, млади и подготвени момчета, които са доказали сами себе си. Няма друго обяснение, освен техните приоритети във връзка с националните интереси"

По повод атаките на опозицията, че Доган е "премиерът в сянка", лидерът на ДПС отговори с думите: "Започвам да се приемам много насериозно и това не е на добре".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.