Мнозинството твърдо решено да подмени съставите на държавни органи

Мнозинството твърдо решено да подмени съставите на държавни органи

В оставащите две седмици реална работа на Народното събрание управляващите твърдо са решени да попълнят със свои хора състава на държавни органи, в които има членове с изтекъл или изтичащ мандат. Такива има в повечето от основните регулаторни органи – Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, Сметната палата. Трябва да се избере и състав на новия орган Национално бюро за контрол над СРС, което е към правосъдния министър, както и нов управител на НОИ.

Някои от членовете на регулаторни органи работят повече от година с изтекъл мандат, като причината за това е, че трите партии в коалицията не можаха почти две години да се споразумеят кое място на кой партиен кандидат да бъде дадено.

В петък темата отново стана актуална, като НС реши до 19 май – вторник следващата седмица парламентарните групи и народни представители да дадат предложенията си за членове на органите.

Това възмути опозицията, която реагира, че е недопустимо да се оказва натиск да се избират членове на органи в края на мандата на това мнозинство, след като след два месеца ще има друг парламент и сегашните управляващи няма да могат да се противопоставят на оттеглянето им.

В момента най-абсурдно е състоянието в КФН, почти всичките членове на която са с изтекъл мандат или изобщо липсват. Мястото на Нуредин Кафелов, който стана кмет на Якоруда, стои празно година и половина. С изтекъл мандат са Бисер Петков, Ралица Агаин, Милко Стоименов, Димана Ранкова, дори и председателят Апостол Апостолов. Пазарлъците за техните места са такива, че трите политически сили взаимно блокират предложенията си, твърдят запознати.

Все пак се смята, че Ралица Агаин е успяла да се пребори да запази поста си, макар че в НДСВ има кандидати за мястото ѝ, например от страна на жълтата депутатка Марина Дикова.

За стола на председателя на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов БСП има упорити претенции и иска да наложи своя депутат Георги Юруков, но досега не успява да осигури подкрепата на коалиционните си партньори.

Деликатно е положението с управителя на НОИ Йордан Христосков, който завърши втория си мандат на поста, но е силно консенсусна фигура и е възможно да получи и трети мандат, особено с подкрепата на ДПС.

През октомври изтича и мандатът на управителя на БНБ и вървят слухове, че БСП може да избърза и да предложи свой човек на поста, който да бъде одобрен от това народно събрание.

Според представители на ръководството на червената група се очаква до вторник между трите партии все пак да има някакво споразумение и държавните органи най-накрая да бъдат попълнени.

Споделяне

Още по темата

Още от България