Мнозинството в Конституционния съд отново ще отлага решението за Пеевски

Мнозинството в Конституционния съд (КС) е подготвило поредното отлагане на решението по делото за прекратяване на депутатските правомощия на Делян Пеевски. Казусът няма да бъде разгледан идващия вторник, както се очакваше, а ще бъде отложен за неопределено време. Това съобщи в четвъртък сайтът "Правен свят", като се позовава на източници от съда.

Инициатор на отлагането на делото, според сайта, ще е председателят на съда проф. Димитър Токушев. Според него трябвало съдът да се събере в целия си състав и да приеме определение, с което да отправи покана до Делян Пеевски. Синът на Ирена Кръстева ще бъде уведомен, че ако има желание, може да заповяда да даде лично обяснение по делото.

Резултатът от това действие на Токушев ще бъде (ако Пеевски не бъде призован дотогава), отлагане на казуса за неопределено време.

"Правен свят" споменава, че докладчикът по делото - бившият зам.-председател на ВКС Румен Ненков, е изпратил писмо до останалите съдии в КС, в което остро изразява несъгласие с действията на председателя.

От лятото досега председателят на съда Димитър Токушев така и не насрочваше заседание по казуса "Пеевски". Неофициално съдии от малцинството в КС обясниха "тупането на топката" по казуса с изцяло политически мотиви - прекратяването на мандата на Пеевски би довело до напрежение между БСП (която стои зад повечето съдии в КС), и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?