Мнозинството в НС не се ангажира с премахване имунитета на депутати и магистрати

Мнозинството в НС не се ангажира с премахване имунитета на депутати и магистрати

Мнозинството в парламента не пожела да се ангажира с премахване на имунитета на народните представители и магистратите, както и за ревизия на сделки на последния кабинет с висок корупционен потенциал. Предложените от ДСБ текстове отпаднаха при гласуването на декларацията за приоритетите на 40-тото Народно събрание, което с голямо единодушие обеща да приема с предимство законодателството, свързано с ЕС и да извърши спешна съдебна реформа, която може да наложи конституционни промени.

Почти по същото време, на среща с младши магистрати, президентът Георги Първанов заяви, че според него не е необходимо магистратите да се ползват с имунитет.

Декларацията с приоритетите на парламента подкрепиха 188 народни представители, 16 бяха против, а седем се въздържаха. Против декларацията гласуваха 15 народни представители от коалиция Атака и един от ДСБ. Сред въздържалите се шестима бяха от Атака и един от БСП.

Депутатите одобриха процедурни правила за ускорено обсъждане и приемане на законопроекти, свързани с изпълнение на условията за членството в ЕС.

Основните критики на Демократи за силна България (ДСБ) по предварително съгласувания текст на документа бяха, че е твърде общ и пожелателен и настояха за конкретизация и допълнителни текстове, които обаче бяха отхвърлени. Въпреки това ДСБ подкрепиха окончателния вариант, а Веселин Методиев знаково гласува “против”, защото този стил на работа според него е лош сигнал за бъдещата работа на новия парламент.

Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че депутатите му са гласували “против”, тъй като парламентът е отхвърлил важни техни предложения, които, по думите му, са свързани с отстояване на националните интереси при преговорите с международни организации. Такова например беше искането на Атака парламентът да се ангажира с “прекратяване колониалната политика на МВФ”.

Лидерът на ОДС Надежда Михайлова обвини БСП, че с приемането на тази декларация отклонява вниманието от водените на тъмно преговори за коалиционно правителство, за което е спомагал и президентът Първанов.

Иван Костов обвини мнозинството в парламента, че започва с главоломни предателства пред българските избиратели, тъй като покрай пазарлъците за новото правителство БСП, например, се отметна от ангажимента си за ревизия на царските имоти и сделките на кабинета Сакскобургготски с висок корупционен потенциал.

Приоритетите на новия парламент

Декларацията бе гласувана текст по текст, като след двукратно отхвърляне в пленарна зала, след половинчасова почивка все пак бе приета предложената от царския депутат Атанас Щерев да се подчертае своевременното изпълнение на ангажиментите не само към ЕС, но и към НАТО.

В документа са отбелязани посочените в предупредителното писмо на Еврокомисията пет области, по които България изостава, и се призовава за “по-решителни мерки” по отношение на правосъдието и вътрешните работи, земеделието, околната среда, дружественото право, свободното предоставяне на услуги.

Парламентът констатира остри проблеми на българските граждани по отношение на заетостта, доходите, здравеопазването и образованието. Българската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани с производителността, конкурентоспособността и необходимата информираност на икономическите субекти за изискванията на европейския пазар, пише в декларацията.

Народното събрание заявява волята си за осъществяване на шест приоритета. Първият е членството на България в ЕС от 1 януари 2007 г. и пълноценно участие в работата на институциите на Съюза; приемане с предимство на законите, свързани с европейската интеграция въз основа на актуализирана законодателна програма; ускорено провеждане на съдебната реформа с цел гарантиране на бързо, прозрачно и справедливо правораздаване, включително и чрез възможни промени в конституцията в това Народно събрание и ефективна борба с корупцията и престъпността.

От Атака предложиха към текста за върховенството на закона да се добави и равнопоставеното му прилагане спрямо всеки български гражданин. Екатерина Михайлова от ДСБ възрази, че самото понятие “върховенство на закона” означава равното му прилагане за всеки гражданин на съответната страна и обясни, че поради тази причина е гласувала “против”. Голяма част от левицата, обаче, гласува “за” допълнението на Атака.

Докато вървяха споровете в зала, а Татяна Дончева от БСП призова председателя на парламента Георги Пирински да води по-гъвкаво заседанията.

Две временни комисии започват работа по европриоритетите

Народното събрание конституира временни парламентарни комисии по правни въпроси и по европейска интеграция, които да разгледат и изготвят доклади за първо гласуване на законопроекти, свързани с членството в ЕС.

Двете комисии ще имат по 23 народни представители, от които по осем от левицата, петима от НДСВ, трима от ДПС, по двама от коалиция Атака, ОДС, ДСБ и един от БНС. Временната комисия по правните въпроси се оглавява от социалиста Янаки Стоилов, а колегата му Атанас Папаризов поема комисията по европейска интеграция.

още

Другите приоритети парламента са утвърждаване  на социален модел, който да гарантира достъпни и качествени  здравеопазване и образование, нарастване на доходите и  качеството на живот, пълноценно интегриране на различните  социални и етнически групи в българското общество и постепенно  преодоляване на демографската криза, както и приемане на ново  законодателство или промени в действащото за гарантиране на честен и демократичен изборен процес.

Костов: Защо приемаме банални оценки и пожелателни приоритети

В изказването си лидерът на ДСБ Иван Костов разкритикува декларацията заради това, съдържа много неопределени и неконкретни оценки, банални констатации и пожелателни и недефинирани политически приоритети.

По думите на Костов е банална констатацията, че са налице остри проблеми на българските граждани по отношение на заетостта, доходите, здравеопазването и образованието, а в изброяването на приоритетите има много пожелателни и недефинирани политически приоритети.

Лидерът на ДСБ цитира част от текста на декларацията - създаване на стабилна и благоприятна законодателна рамка, стимулираща устойчиво икономическо развитие, и заяви, че е невъзможно да се проконтролира такова нещо и че това не е приоритет, а пожелание. Костов отбеляза, че от ДСБ са предложили по време на консултациите значително по-конкретни формулировки, които съдържат политически дефиниции и могат да бъдат проследени като изпълнение в бъдещата работа на Народното събрание.

ДСБ предложи към текста, в който НС заявява волята си за ефективна борба с корупцията и организираната престъпност, да се допълни: "включително търговията с наркотици, трафикът на хора и интелектуалното пиратство, девоенизация на МВР, създаване на единна полицейска структура със съответна вътрешна специализация за разкриване и разследване на престъпленията, освобождаването от силовите ведомства МВР и МО на лицата, които са служили в репресивния апарат на комунистическия режим".

От ДСБ настояха в частта на документа, в която се говори за утвърждаване на социалния модел, гарантиращ достъпно и качествено образование да се допълни "чрез оптимизация на училищната и университетската система, въвеждане на ясен механизъм за завършване на средно образование". Достъпно и качествено здравеопазване чрез реална акредитация и приватизация на лечебните заведения, демонополизация на пазара на лекарствата, беше другото предложение на ДСБ, което беше отхвърлено.

Иван Костов поиска в документа да се допълнят няколко текста - за премахване на имунитета на народните представители и магистратите, за ревизиране на сделки с висок корупционен потенциал в периода 2001 - 2005 г. - магистрала "Тракия", операциите с външния дълг, програмите за модернизация и превъоръжаване на Българската армия и правителствени решения за държавните имоти, в частност ангажимент на парламента за проверка на законността на придобитите от Симеон Сакскобургготски имоти.

Само 68 депутати гласуваха за отпадане на имунитетите

Предложението на ДСБ за отпадането имунитета на депутати и магистрати бе подкрепено само от самите депутати от ДСБ, от ОДС, Атака, 1 народен представител от НДСВ, 7 от БСП и 5 от БНС.  Като цяло 68 депутати бяха “за”, 58 “против”, 72 се въздържаха. 

Искането за ревизия на царските имоти получи подкрепата на 90 депутати, 62 бяха“против”, 50 се въздържаха. От БСП само 24 гласуваха “за” този текст, двама бяха “против”, а 40 се въздържаха.  Всички 42-ма от НДСВ бяха “против”, от ДПС 18 “против”, 10 въздържали се, от Атака 20 “за”, парламентарните групи на ОДС и БНС подкрепа предложението на ДСБ.

По-късно Иван Костов заяви на брифинг, че явно преговорите за съставяне на коалиционно правителство не вървят добре и БСП правят огромни компромиси с политиката и програмата си. Той напомни, че през последните две години левицата неотклонно е внасяла предложения за ревизия на възстановените царски имоти, а при сегашното гласуване не е подкрепила искането на ДСБ. Това мнозинство започва с главоломни предателства пред българските избиратели, добави Костов, визирайки отстъплението на НДСВ и БНС от важни приоритети.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?