Мнозинството върна в старото положение закона за хората с увреждания

В сряда управляващото мнозинство мобилизира своите депутати и прие промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, след като преди почти две седмици не успя да събере нужния кворум, за да отхвърли президентското вето върху промените.

Спорните текстовете на практика бяха само “козметично” променени, за да могат да бъдат отново обсъдени в пленарна зала така, както бяха гласувани преди погрешка да бъде прието ветото.

Този път 132 депутата подкрепиха промените, които регламентират, че само част от хората с увреждания ще получават интеграционни добавки според своите индивидуални потребности, но и в зависимост от степента на увреждане. Двадесет парламентаристи бяха против, а двама се въздържаха.

Така от догодина хората с трета група инвалидност ще получават добавка за транспорт, обучение и наем на общинско жилище, а не както досега всички видове добавки. Добавка за балнеолечение ще получават само тези с намалена работоспособност над 90%.

В разгара на предизборната кампания държавният глава Георги Първанов върна закона за преразглеждане с мотива, че той е дискриминационен и заради него по-малко хора ще получават интеграционни добавки. Той предлагаше хората с трайни увреждания да получават всички видове добавки, което щеше да струва на държавата 600 млн. лева, които не са предвидени в бюджет 2007.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?