Мнозинството във ВСС показно игнорира Софийския районен съд

Мнозинството във ВСС показно игнорира Софийския районен съд

Едва трима от 14-те членове на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) откликнаха в петък на поканата за среща със съдиите и служителите на Софийския районен съд (СРС). Целта на събирането бе кадровиците да чуят от първа ръка за тежките проблеми на най-голямата и натоварена институция в съдебната ни система. Те обаче показно игнорираха тази възможност.

Преди седмица над 200 съдии и служители в СРС излязоха на протест пред Висшия съдебен съвет с искане да се решат отлежаващите с десетилетия проблеми – свръхнатовареност на магистратите, неадекватно заплащане на администрация и липса на подкрепа за изграждане на деловодната система. Заради дългите години загърбване на проблема от страна на ВСС председателят на съда Методи Лалов подаде оставка, която бе светкавично приета. Това бе знак от мнозинството, че няма намерение да клекне на натиска и да признае вина.

В началото на тази седмица последва залп срещу Методи Лалов от мнозинството във ВСС, групирано около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Съдия Лалов бе обвинен, че използвал властта си в съда, за да изкара едва ли не насила хората на улицата, а всичко било инспирирано от бившия правосъден министър Христо Иванов. Протестиращите магистрати отрекоха, но обвиненията продължиха, без да се представят доказателства за политическа намеса.

Заради тези обвинения Методи Лалов и неговите колеги организираха срещата от днес (петък) между съдии, служителите и членовете на ВСС. Целта бе кадровиците да чуят лично за какво става дума. Мнозинството очаквано реши да избяга от срещата лице в лице с хората, които обиждаше по медиите. Явиха се само Соня Найденова, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев. И тримата са част от опозицията във ВСС и не участваха в масовото оплюване на съдийския протест. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова също бе поканена на срещата, но също не се появи.

"Това е стената на честта и страната на срама", коментира председателят в оставка Методи Лалов, сочейки празните места за членовете на ВСС на президиума в препълнения киносалон на Софийския районен съд. Около 200 съдии и служители бяха дошли за срещата, половината от тях стояха прави. За повече в залата нямаше място. "Тук беше мястото всеки един от нас да защити позицията си", каза съдията.

В своята реч Лалов обвини мнозинството във ВСС, че се опитва да дискредитира всеки магистрат, който е дръзнал да "надигне глас". Той призова колегите си да се борят. "Това тук вероятно няма да свърши добре, няма да свърши и бързо. Но не трябва повече да се мълчи", каза той.

Той извади статистика, за да покаже мащаба на проблема с администрацията на съда. През последните две години редовно напускат по около 20% от служителите на съда. Причините са ниските заплати и огромното количество работа. Масово служителите работят по година-две и напускат към по-ниско натоварени съдилища, където получават и по-високи заплати.

Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов се беше отзовал на поканата за среща. Той декларира подкрепата на ръководството на градския съд към колегите им от районния. "Винаги, когато можем, ще помагаме", каза той. Топалов осъди опитите на мнозинството във ВСС да слага политически етикети на съдийския протест.

"Дълбоко невярна и обидна е позицията, че хората в Софийския районен съд са излезли на протест под политическо давление. Сега хората смело изявиха своята позиция", коментира председателят на Софийския градски съд.

"Бил съм 10 години съдия в Софийския районен съд и за това време съм имал 10 забавени акта. Много добре знам до какви здравословни и семейни проблеми води това", допълни Топалов.

Присъстващите трима членове на ВСС изразиха своята подкрепа за исканията на хората от Софийския районен съд. Калин Калпакчиев обеща да организира в началото на януари кръгла маса по проблемите на СРС.

Споделяне

Още по темата

Още от България