Мнозинството във ВСС се готви за саморазправа с Калин Калпакчиев

За повод служи снимка във вестника на Пеевски "Монитор"

Калин Калпакчиев, сн: БГНЕС

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов (известен като "човека на Бойко") и колегата му Галя Георгиева са предложили да се дебатира въпросът дали "опозиционерът" във ВСС Калин Калпакчиев е "застрашил независимостта на съдебната власт".

Предложението е мотивирано с анонимна публикация на в. "Монитор" от 28 януари. Тя е придружена със снимка, на които се вижда Калин Калпакчиев да разговаря на улицата със съдия Мирослава Тодорова и Христо Иванов, съобщава сайтът "Дневник".

По този повод Узунов и Георгиева искат да се обсъди "дали е застрашена независимостта на съдебната власт, като член на ВСС (Калпакчиев) се среща и демонстрира близост с "партиен лидер" (Христо Иванов) и с "подведено под дисциплинарна отговорност лице" (съдия Мирослава Тодорова).

Вестник "Монитор" не уточнява кога е направена снимката. От нея се вижда, че тримата са доста леко облечени за зимно време, а Христо Иванов стана партиен лидер на 7 януари тази година. Калин Калпакчиев не бе открит за коментар.

Само преди ден мнозинството в Съдийската колегия на ВСС, включително Узунов и Георгиева, отхвърлиха предложението на Калпакчиев да се защити съдия Мариана Георгиева от Софийския градски съд.

Калпакчиев настояваше ВСС да осъди случаите на "грубо накърняване на професионалната репутация и достойнство на съдии от Софийски градски съд" през последния месец. Той цитира публикация във вестник "Труд", озаглавена "За вътрешното съдийско (пред)убеждение“ от 22 февруари. Преди това подобна статия излиза в "Блиц" - "СГС при Калоян Топалов – частен съд на повикване" с подзаглавие "Има ли твърда тарифа, г-н Топалов, или се работи на парче – кой колкото даде?". И двете медии гравитират плътно около политиката на групата на Делян Пееевски.

Публикациите им бяха насочени пряко срещу съдия Георгиева от Софийския градски съд, която отказа да впише новата управа на "Виваком". В тези статии нямаше изнесени факти, които да говорят за корупция. Поради тази причина Калпакчиев настояваше ВСС да осъди разпространяването на "манипулативни твърдения за корупция", защото те "рушат доверието в правосъдието".

По време на заседанието Калпакчиев коментира, че българската медийна среда е отровена, а калната вълна може да връхлети всеки. Димитър Узунов и Галя Георгиева не видяха проблем с тези медии. Сега те използваха вестник на Пеевски, за да атакуват Калпакчиев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?