Мнозинството жители на Бергамо имат антитела срещу Covid-19

Мнозинството жители на Бергамо имат антитела срещу Covid-19

Повече от половината от жителите на северния италиански град Бергамо са развили антитела срещу COVID-19, съобщиха здравните власти, цитирани от "Ройтерс". От близо 10 хиляди граждани, на които са правени кръвни тестове в периода 23 април - 3 юни, общо 57% са показали наличие на антитела. Това означава, че са били в контакт с коронавируса.

Здравните власти казват, че проучването е "достатъчно широко", за да е надежден показател колко хора са били заразени в Бергамо. Градът се превърна в епицентър на заразата в Италия.

Антитела са открити в над 30% от 10-те хиляди медицински работници, които са били тествани. В доклад на националният статистически институт ISTAT се казва, че смъртността в Бергамо през март е била близо 5.6 пъти по-висока от нормалната.

Междувременно шефът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди, че пандемията набира скорост в глобален мащаб. Заразените по света са над 7 млн. души, а жертвите на COVID-19 са повече от 406 хил.

Общо 75% от новите случаи са в Северна и Южна Америка, както и в Южна Азия.

Шефът на СЗО отбеляза, че Европа е постигнала напредък в борбата със заразата, макар че в Източна Европа в последните дни броят на новозаразените с коронавирус се увеличава. Той призова всички страни към бдителност, за да не се допусне възраждане на заразата, особено при масови събирания.

Тедрос Гебрейесус подчерта, че СЗО е обнадеждена от "позитивните знаци" в някои държави. "В тези страни най-голямата заплаха сега е тихото задоволство", каза шефът на СЗО.

"Резултатите от проучванията каква част от населението е изложена на вируса показват, че огромна част от хората в глобален мащаб все още са податливи на инфекцията", подчерта шефът на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?