МО било блокирано от недоверието между политици и военни

МО било блокирано от недоверието между политици и военни
Военният министър Николай Младенов отчете в четвъртък нарастващо недоверие в обществото към Министерството на отбраната (МО), недоверие между политици и военни и фактическо блокиране на работата на ведомството. Според него това се дължи на корупционните практики от миналото. В отговор на въпрос обаче министърът отбеляза, че няма напрежение между политическото и военното ръководство на армията, което често се срещаше при предишни управления. По думите му всички съмнения за корупция "естествено" пораждат недоверие между политиците и военните, защото взаимно се обвиняват за неправилни решения.

"Практически тази ситуация блокира работата на министерството, защото когато е нарушена естествената среда на доверие между институциите, постоянно има съмнение и за да бъде избегнато, трябва да има ясни правила и процедури", посочи Младенов, който обеща нов морал в армията.

Още власт за Инспектората към МО и Закон за специалните поръчки

След заседание на антикорупционния съвет в МО Младенов съобщи, че се планира да бъдат засилени правомощията на Инспектората и други вътрешноведомствени контролни механизми.

Инспекторатът досега не е показал значителна продуктивност в борбата с корупцията в МО. Негов шеф отскоро е ген. Володя Цветанов, брат на депутата от левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков. Цветанов бе назначен на поста в последните дни от мандата на тройната коалиция.

Николай Младенов посочи, че няма проблем да работи с никой, който си върши коректно работата, както според него си върши работата инспекторатът.

Освен засилването на вътрешния одит се подготвят и законодателни промени – изчистване на закона за отбраната от определени текстове и закон за специалните обществени поръчки, които досега са регламентирани от наредба.

Все още не е ясно дали специалните поръчки ще бъдат отразени в отделен закон или ще влязат в Закона за обществените поръчки. В изготвянето на законодателството ще участват и други ведомства.

Военното министерство планира да предложи и договор за почтеност на неправителствените и професионалните организации в сферата на отбраната, каквато практика има във Великобритания и Полша.

Без шанс за нормален бюджет за 2010 г.

Младенов посочи още, че министерството е в изключително тежко финансово положение и в момента основната задача е да се "спаси положението" до края на годината. За целта се работи активно и с Министерството на финансите.

Младенов обеща още, че 2011 г. бюджетът за отбраната ясно ще показва на данъкоплатците как се харчат техните средства, за следващата година обаче това нямало да бъде възможно. Вече е късно да се смени процедурата за правенето на бюджета, а и предишното ръководство на МО не си е изпълнило задълженията по подготовката на бюджета за следващата година.

Военният министър съобщи още, че вече е завършила вътрешната проверка за закупуваните от неговия предшественик Николай Цонев апартаменти и oтбеляза, че много често между законосъбразността и морала има значителна разлика.

"Каквито и юридически факти да излязат, за мен е нецелесъобразно да изваждаш 57 млн. лева от бюджета, предвидени за капиталови разходи, да ги замениш с 45 млн. лева за купуване на апартаменти при положение, че армията се лишава от важни разходи за функционирането ѝ", посочи министър Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?