Над 6 млн. лева компенсации за "безквартирни" военни

МО готви нови строежи и ремонти на ведомствени жилища

Ведомството все още не може да реши проблема с ненужните жилища

МО готви нови строежи и ремонти на ведомствени жилища

Военното министерство смята да "придобие" нови апартаменти в Пловдив, Асеновград и Стара Загора и да ремонтира вече налични ведомствени жилища, които пустеят, тъй като са в лошо състояние.

Това става ясно от справка на Министерството на отбраната, предоставена по искане на Мediapool.

В момента около 6 300 души, от които 450 цивилни, в системата са без жилища, а само тази година ведомството ще "компенсира" живеещите на свободен наем с общо около 6.2 млн. лева.

Военният министър Ангел Найденов, който се съсредоточи най-вече във "войната" за социални блага на подчинените си, очаквано се зае с проблема приоритетно и обяви, че смята да възроди практиката министерството да строи, като започне от Асеновград.

Сега плановете се разширяват с Пловдив и Стара Загора, но както повечето дейности в армията, свързани с изразходването на публични ресурси, и сега не всичко е ясно.

Найденов съобщи, че тази година предвижда да започне строителството на нови апартаменти, но от военното министерство уточниха, че поради ограничените средства за капиталови разходи на първо време смятат да се опитат да договорят с общините замени на имоти за апартаменти.

Въпреки това заявление обаче според първоначалните планове в Асеновград ще бъде построен нов блок или ще бъде ремонтирана основно сграда, която е предоставена на МО от общината, като за целта ще са необходими 900 хиляди лева.

Освен строителството на нови апартаменти ведомството ще отдели ограничен ресурс и за ремонти на вече налични.

Вече са стартирани процедури по ремонт на 49 апартамента в София на стойност общо 475 604 лв. или средно по около 10 000 лева на апартамент

Предстои да бъдат ремонтирани и 18 жилища в Пловдив и Казанлък. При осигуряване на планираните финансови средства за 2014 г. ще бъдат ремонтирани и още около 40 жилища в други населени места, съобщиха от МО.

В момента ведомството разполага с общо 2 884 жилищни апартаменти, гаражи и други постройки в 85 населени места, но голямата част от тях не са в добро състояние или са в градове, в които вече няма поделения.

Ведомството управлява 12 военни общежития, от които седем в София, две в Пловдив и по едно в Плевен, Стара Загора и Казанлък, с общо 1 080 жилищни помещения в тях.

Освен жилищния проблем, военното министерство от години не може да реши и проблема с все повечето ненужни имоти.

С намаляването на армията се освобождават все повече имоти като, те вече са достигнали 1143, от които 117 подблокови пространства.

Само тази година за охраната им ще бъдат дадени 9.5 млн. лв.

Въпреки мащабните планове за продажба на тези имоти, МО все още не може да обяви значителни успехи в това отношение.

През 2010 година екипът на военния министър Аню Ангелов обяви амбиция до края на 2012 година МО да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост, които към тогавашния момент бяха 858.

Споделяне

Още от България