MO: Гробища край Кавадарци няма отдавна, но има много други проблеми

Сн. БНТ

Българските военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още през 30-те години на миналия век, каза Радослав Симеонов, главен експерт по военните паметници към Министерството на отбраната пред БНТ.

София повдигна въпроса, след като излезе информация, че при строежа на магистрала, която минава покрай град Кавадарци и двете военни гробища, които са на отстояние 1 км едно от друго, са унищожени. Македонското външно министерство я отрече, а проверка на БНТ на място също показа, че към момента там няма български военни гробища.

По данни на МО край кавадарското село Дреново със сигурност са съществували две български военни гробища с 432-ма войници, погребани в тях.

Оцеляването им обаче е било обречено заради политиката на целенасочено унищожение на български военни гробища от югославските власти през 30-те години на миналия век, посочи Симеонов.

Въпреки че няма данни за скорошно посегателство върху двата паметника, останали на мястото на гробищата край с. Дреново, отношението на македонските власти към тях не е изрядно, посочи военния експерт.

Според него физическото оцеляване на двата монумента е застрашено от новоизграждащата се магистрала Скопие-Прилеп. Не са предвидени подстъпи към паметниците от аутобана. Липсват и информационни табели. Така на практика достъпът до тях е отрязан.

"Министерството на отбраната следи с особено внимание и тревога все по-зачетяващите напоследък случаи на, бих казал, вандалско посегателство и оскверняване на български културно-исторически, не само военни, паметници. Защото това е доста често срещано явление в последните години", коментира Радослав Симеоно пред БНТ.

Затова Министерството на отбраната ще продължава още по-усърдно да следи състоянието на българските военни гробища в Република Северна Македония.

На територията на югозападната ни съседка е имало между 480 и 500 гробища на български войници. Голяма част от тях са унищожени през 20-ти век, а едва 4-5 са преведени във вид, съответстващ на европейските практики.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?