МО иска около 5 млн. лева от частни фирми, ползвали складовете й

ЕМКО държи над 3000 тона боеприпаси, но се готви да ги изтегли

МО иска около 5 млн. лева от частни фирми, ползвали складовете й

Над 4300 тона боеприпаси на частни фирми се съхраняват в складове на военното министерство, научи Меdiapool.

Практиката частни фирми да ползват военното министерство за склад продължава вече близо 10 години. Според МО основно става въпрос за закупени от министерството боеприпаси, които обаче остават неизвозени по-дълго време.

В момента най-много боеприпаси – 3096 тона, съхранява фирмата ЕМКО. Tя бе в центъра на скандалите в оръжейния бизнес по-рано тази година, след като държавата за кратко ѝ отне лиценза за внос и износ на продукция.

Според Министерството на отбраната задълженията на ЕМКО за съхранение и обслужване на закупените от дружеството, но неизвозени боеприпаси са близо 3.6 млн. лева без ДДС и са натрупани в периода 2011 г. - 2017 г., включително.

Освен ЕМКО складовете се ползват и от фирмите "СЕЙДЖ КОНСУЛТАНТС" – 289 тона, "СТВ ТРЕЙД" ЕООД – 237.76, "ВТБ Експорт Импорт" АД – 1.93, "Евро Ремонт Строй България" ЕООД – 13.31 тона и "Уотър Стоун" ЕООД – 748.85 тона.

Според МО тези фирми му дължат общо около 620 хиляди лева без ДДС. В справката, предоставена от МО по Закона за достъп до обществена информация, не са отбелязани дължими средства от "Уотър Стоун".

От фирма ЕМКО обаче твърдят, че имат да дават за ползването на държавния военен склад само 1.2 млн. лв. Според дружеството толкова са задълженията му по договор с фирма на Министерството на отбраната, от която са наели помещенията. Защо от ведомството претендират за по-голяма сума в момента се изяснява от адвокатите на ЕМКО. Признатите от частната компания дългове се били натрупали, тъй като през 2007 г. фирмата закупила от МО специфични продукти за продажба в Йемен.

Експортната оръжейна комисия обаче забавила издаването на разрешително за износа и Йемен си купила от Украйна боеприпасите и анулирала договора с ЕМКО. Така продукцията отлежава в склада на военното министерство вече 10 години, през които ЕМКО правила безуспешни постъпки да закупи терена и помещенията от военното министерство, но това не се случило.

След придобиването на нов склад край Горно ново село ЕМКО планира да премести там тази продукция, както и 9 хил. бройки снаряди, оставени за ремонт във ВМЗ-Сопот. Държавният завод обаче изпълнил некачествено поръчката, тя била анулирана и сега частното предприятие ще премести тези 9 хил. бройки в новия склад, за да ги ремонтира само и да ги изнесе.

Практиката частните фирми да ползват складовете на МО продължава дълги години като oт военното министерство я обясняват със съображения за сигурност. Според експерти съхраняването на боеприпасите в складовете на МО минимизира рисковете от инциденти.


Към 2014 година в складове на МО имаше близо 6900 тона боеприпаси на частни фирми, а година по-рано около 9000 тона.

Разходите по съхранението на боеприпасите не са никак малки – специализирани помещения, локации и строга охрана. И ако фирмите не се изплатят, те остават за сметка на МО.

Споделяне

Още от Бизнес