МО извести “Елбит”, че прекратява договора за хеликоптерите

Израелската компания “Елбит системс” съобщи във вторник в официално комюнике от Хайфа, цитирано от новинарския сайт “Пи Ар нюзуайър” (www.prnewswire.com), че е получила известие от българското Министерство на отбраната за прекратяването на договора на стойност 57 млн. евро за модернизацията на хеликоптери Ми-17 и Ми-24 на българските ВВС.

Съобщението идва в потвърждение на казаното от министъра на отбраната Веселин Близнаков само 24 часа по-рано, че ведомството му има намерение да развали договора с израелците, тъй като те бавят изпълнението на ремонта и модернизацията на хеликоптерите и са изостанали от всички договорени срокове.

В съобщението на “Елбит системс” се казва още, че компанията е спечелила търга за модернизацията на 4 декември 2005 г. Според израелците българското министерство е поискало да му бъдат върнати част от парите, изплатени до момента по договора.

Според неофициална информация “Елбит” е получил досега около 8 млн. евро за ремонта на хеликоптерите. Част от сумата вероятно е изразходвана по ремонтните дейности на 4 машини, които бяха започнати в предприятие “ТЕРЕМ – Летец”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?