МО купува десет, но не задължително нови, двигатели за съветските изтребители МиГ 29

Таванът на поръчката е 30 млн. лева, за колкото двигателя стигнат

МО купува десет, но не задължително нови, двигатели за съветските изтребители МиГ 29

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за доставка на десет двигателя за старите съветски изтребители МиГ-29 – нови или ремонтирани. Таванът на сделката е 30 млн. лева, като в заданието на поръчката изрично е отбелязано, че ще бъдат закупени само толкова двигатели, за колкото има пари.

Ще бъде предпочетена икономически най-изгодната оферта.

Първоначално военният министър Николай Ненчев съобщи, че ведомството му планира да купи шест нови двигатели за старите съветски машини. Според експерти обаче с нови двигатели разполага само страната производител – Русия, но Ненчев твърдеше, че такива има и в други европейски страни. В крайна сметка МО реши да търси и ремонтирани двигатели.

Според първоначалния проект за шест нови двигатели бяха планирани малко над 50 млн. лева, но сега сумата е спаднала до 30 млн. лева.

Едно от изискванията към участниците е да могат да доставят моторите до година след заявката, като гарантират експлоатационен срок от поне 6 години.

Ресурсът на един нов двигател е 1200 часа, като трябва да минава на преглед на всеки 350 часа. 

Правителството се готви да купи нов тип изтребители, които да заменят старите МиГ-ове, на които ще се разчита за охраната на въздушното пространство, докато новите машини бъдат приети на въоръжение.

Първоначалните планове на МО бяха да бъдат закупени 16 изтребители на два транша за общо над 1.5 милиарда лева. В крайна сметка обаче тази сума стига само за първите осем машини, като е твърде вероятно, че военната авиация ще си остане само с тях.

Към момента не е ясно откъде ще бъдат намерени средства за мащабната оръжейна програма на правителството, което смята да купува още и кораби за над 800 млн. лева.

Ненчев твърди, че договорът за първите осем машини може да бъде подписан до края на годината, но засега няма индикации, че това ще се случи, тъй като проектът не е напреднал достатъчно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?