МО набира нови кандидати за Ирак вместо отказалите се

Това стана ден преди посещението на министър Свинаров и шефа на Геншаба ген. Никола Колев в Пета шипченска механизирана бригада в Казанлък, където се готвят рейнджърите. Над 90% от отказалите се са подали рапорти в деня на национален траур за петимата загинали в Кербала на 26 декември.

По думите на Свинаров, отказалите се били най-вече от обслужващия персонал. Новите доброволци, които ще ги заменят, трябва да бъдат подготвени в рамките на един месец.

В четвъртък по обед стана ясно, че четирима военнослужещи са оттеглили рапортите си за отказ от участие в мисията. Нови трима души - един офицер и двама сержанти, вече са попълнили част от свободните места, съобщи бригаден ген. Венцислав Младенов, командир на Пета шипченска механизирана бригада, цитиран от БНР. Още трима офицери били готови да се включат в състава на батальона, но нямало места за тях.

Министърът на отбраната обясни още, че наистина се подготвя решение за отпадане на възрастовата граница при набирането на контингентите, но според него то не трябвало да важи за всички специалности. Този проблем възникна заради военните лекари - доброволци, които надхвърлят допустимата възраст и се наложи да заминат за Кербала като цивилни лица.

Трябва да се опитаме да направим пакета от социални мерки, за да могат подготвените и млади хора да отиват на мисии, а не да се опитваме да попълваме мисията на базата на увеличаване на възрастта, коментира Свинаров.

Той очаква още предложението за промяна в принципа за доброволност при набирането на контингентите да бъде внесено в Народното събрание до края на този месец.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: