МО не може да продължи прочистването заради липса на техника

МО не може да продължи прочистването заради липса на техника
Военното министерство обяви в четвъртък края на операция "Горещо лято" по прочистването на района около гръмналото преди повече от две години поделение край Челопечене с организирането на поредния воаяж за репортери в района.

Влезлият в ролята на гид командващ на съвместното оперативно командване ген. Атанас Самандов съобщи, че това лято са били прочистени повърхностно общо 127 дка, открити са общо 5 500 невзривени боеприпаси и са унищожени контролирано 3600.

Операцията е излязла 255 026 лева или грубо около 70 лева за обезвреден боеприпас.

Военните обявиха обаче, че стопроцентова гаранция за безопасността не може да се даде. Случвало се при бури и валежи да излизат още невзривени боеприпаси.

Операцията трябва да продължи с дълбочинно прочистване на 40 дка земя и на общо 540 дка водни басейни. България обаче не разполага с нужната техника да проведе тази операция и към момента въпросът как ще бъде осъществено прочистването е отворен. Според военни, които работят на място, по-добре би било да се търси помощ от страна членка на НАТО, отколкото да се купува необходимата техника, тъй като ставало въпрос за еднократна процедура.

Българското военно министерство обаче закупи друга техника след инцидента - робот, който да помогне при унищожаването на невзривилите се боеприпаси в района на поделението край Челопечене чрез водно-абразивно рязане.

Покупката, излязла на българския данъкоплатец 350 000 евро, бе осъществена светкавично преди две години и също толкова бързо представена при друго журналистическо посещение в района. Роботът обаче бе използван само няколко месеца заради повреда. По неофициална информация за ремонта му са необходими само няколко хиляди лева.

Повече от две години след взривовете във военното поделение край Челопечене, които разтърсиха София на 3 юли 2008 г., все още няма виновен и неизвестните около инцидента остават.

Експлозиите не взеха жертви, но предизвикаха паника сред столичани. Интересът по въпроса за причинете за инцидента намаля, а от военната прокуратура периодично съобщаваха, че все още не е готова експертизата.

Военните обвинители обявиха първоначално, че водещата версия за инцидента е икономически интереси, но се проверяват и неизрядности при съхранението на боеприпасите и други. Вътрешната проверка на МО пък бе направена за отрицателно време и установи само неспазване на технологията на съхранение на мунициите.

Отговорността отнесе само зам.-шефът на Генералния щаб по ресурсите ген.-лейт. Румен Цоков, който подаде оставка малко след взривовете. По-късно военната прокуратура повдигна обвинения срещу бившия командир на гръмналото военно поделение край Челопечене майор Мирослав Митов за незаконно изсичане и продажба на дървесина от района на поделението, присвояване на чужди вещи в големи размери, собственост на Министерството на отбраната, и превишаване на властта с цел имотна облага.

Сред спряганите версии за инцидента е и прикриване на далавери или подготвянето му за приватизация. В периода 2002-2007 г. гръмналото поделение в Челопечене е продало боеприпаси за 3.5 млн. лв на цени от 1998 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България