МО не установи укриване на информация около казуса на пиар Десислава Ганчева (Радева)

Генералът от записите с президента няма да бъде санкциониран – предал е на КПКОНПИ всички поискани документи

Десислава и Румен Радеви, сн. БГНЕС, архив

Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. майор Цанко Стойков, който нашумя след разпространения от прокуратурата запис на негов разговор с държавния глава Румен Радев, няма да бъде санкциониран, съобщиха от военното министерството.

Проверка на началника на отбраната ген. Андрей Боцев не е установила нарушения и "не съдържа предложение за налагане на административно наказание".

Така вицепремиерът Красимир Каракачанов избягва да вземе лично отношение около казуса, след като вече даде сигнали, че не е готов да иска наказание за командира на ВВС.

Проверката бе разпоредена от Каракачанов, след като ген. Цанко Стойков се оказа главен герой в един от разпространените от прокуратурата записи на СРС-та с участието на президента Румен Радев. В един от записите се чува как Радев и ген. Стойков обсъждат искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ да получи документи за назначаването на Десислава Радева (тогава Ганчева – бел.ред. за пиар на ВВС) през 2014 г. и ползването от нея на ведомствено жилище.

Радев казва на Стойков, че отговорът на ВВС до КПКОНПИ трябва да се съгласува с президентството и командирът се съгласява. "Аз съм дал указания к'вот можем, да не пращаме", казва ген. Стойков.

От държавното обвинение съобщиха, че записите са част от разследване, в рамките на което са използвани специални разузнавателни средства спрямо командира на ВВС. И досега обаче от прокуратурата не са дали отговор на въпроса какво точно е разследването.

В доклада от проверката се посочва, че комуникацията между КПКОНПИ и МО е в периода април-май 2019 година.

КПКОНПИ иска в шест отделни писма информация във връзка със своя проверка. За да се формулира отговора, идва информация от ВВС, изпълнителната агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" и от няколко дирекции в МО.

Така на КПКОНППИ са изпратени два отделни отговора.

На 17 май обаче КПКОНПИ изпраща ново писмо, тъй като смята, че предадената информация не е достатъчна и иска още данни.

Тогава се намесва Инспекторатът на МО, който изисква от ВВС допълнителните данни и ген. Стойков изпраща отговор, "в който поддържа предходното си становище" и изпраща необходимите копия на документи.

В доклада от проверката няма оценка за неправомерни действия от страна на ген. Цанко Стойков. Няма анализ защо в първите два отговора до КПКОНПИ не са били изпратени всички изисквани документи.

Десислава Ганчев бе назначена във Военновъздушните сили през 2011 година от тогавашния командир генерал-майор Константин Попов като "старши експерт" в сектор "Финанси".

През 2014 година със заповед на Румен Радев, който наследява на поста Попов, тя е назначена и за пиар на ВВС.

През август 2019 година Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) съобщи, че не е установила конфликт на интереси при държавния глава Румен Радев, който в качеството си на командир на Военновъздушните сили е назначил бъдещата си съпруга Десислава Генчева за пиар.

Според КПКОНПИ няма данни за нарушаване на вече отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Давностният срок от три години вече е изтекъл, а комисията не намира проблем и около следващите заповеди на Радев за възнаграждение за извънреден труд на Десислава Генчева, тъй като те сключват брак през август 2016 година, а комисията не е установила да са живели на един и същ адрес и да имат общи деца за проверявания период. 

Споделяне

Още по темата

Още от България