МО не вижда грешки при визитата на Младенов в Афганистан

МО не вижда грешки при визитата на Младенов в Афганистан

Министерството на отбраната не отчита никакви грешки при организирането на посещението на военния министър Николай Младенов в Афганистан. Това заяви във вторник командващият Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов, който бе част от българската делегация.

Той отхвърли възможността ракетната атака срещу летището в Кандахар да е била насочена срещу министър Николай Младенов, който по това време е бил в базата.

"Абсолютно случайно стечение на обстоятелства", посочи Самандов пред БНР.

Според него не е имало изтичане на информация за програмата на българската делегация в Афганистан. Той потвърди и информацията, че през ноември миналата година също е имало ракетна атака, засегнала едно от спалните помещения на българските военнослужещи, но тогава не е имало пострадали.

Преди ден афганистанските талибани поеха отговорност за нападението срещу базата на НАТО в Кандахар, заявявайки, че то е било насочено срещу министър Младенов. Военният министър определи това твърдение като "абсурдно".

Няма пострадали български войници при атентат срещу базата им в Кабул

Няма пострадали български военнослужещи след атентат в сряда срещу база “Феникс” в Кабул (Афганистан), съобщиха от Министерството на отбраната.

Още

При ракетната атака в неделя вечерта бяха ранени четирима български военнослужещи. Един от тях бе изписан от лазарета скоро след като бе прегледан, а другите трима са настанени в болница във военната база Баграм близо до столицата Кабул. Предстои те да бъдат транспортирани до американската военна болница в Ландщул, Германия.

Все още има опасност за живота на младши сержант Александър Александров, който е с много тежка травма и продължава да бъде с опасност за живота. Във вторник американски неврохирурзи предприеха допълнителни мерки за стабилизирането, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Втора хирургична интервенция е извършена на ефрейтор Йордан Петков, който е с коремно нараняване и множество травми. Неговото състояние засега е стабилно и без опасност за живота. Няколко дни преди атаката Петков се простреля с личния си пистолет по невнимание в крака, а след това пострада и при нападението срещу базата.

Извършена е и втора оперативна намеса на ранения в левия крак и глезена редник Явор Иванов. Неговото състояние е стабилно и без опасност за живота.

Около 300 български военнослужещи изпълняват задачи по охраната на вътрешната част на летището в Кандахар.

България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 500 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. До края на годината се очаква изпращането на 70 военнослужещи в Кандахар.

Желанието на Министерството на отбраната е българските военнослужещи да бъдат събрани на едно място, но не е ясно кога това може да стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?