МО обещава висок социален статус на военните и никакви съкращения

Стремим се да използваме финансовия ресурс, за да подобрим социалния статус на военнослужещите, заяви заместник-министърът на отбраната Иван Иванов.

"За три месеца се постарахме да сложим началото на една тенденция да направим офицерската професия уникална и привлекателна и да възвърнем нейния престиж", посочи Иванов, цитиран от пресслужбата на военното министерство.

В четвъртък той се срещна с представители на военно-патриотични организации и информира, че в Народното събрание е внесено предложението за премахване на допълнителната възраст като условие за пенсиониране на военнослужещите, както и за предприетите промени в наредби и разчети за увеличаване на порциона за храна, които целят възстановяване на социални права.

Към момента предложението за отпадането на изискването за пенсионна възраст все още не е прието от парламента, като резерви към него има социалният министър Хасан Адемов. Все още не се знае и дали ще има ресурси да бъде увеличен порционът за храна в системата.

Военният министър Ангел Найденов коментира, че това е възможно да стане следващата година, но не представи никакви разчети. Порционът в системата е 60 лева месечно и се изплаща към заплатата.

"Повече съкращения в Българската армия няма да има", заяви още Иванов.

Не е ясно какво е имал предвид с това си твърдение Иванов. Военният министър Ангел Найденов съобщи, че ще следва плановете за развитие на въоръжените сили и до 2014 година ще бъдат освободени 2300 души.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?