С помощта на Плевнелиев

МО обяви курс към вдигане на заплатите на военните

Сн. БГНЕС

Военното министерство заговори за вдигане на заплатите в началото на следващата изборна година, но все още не е представило никакви реални разчети в какви граници може да стане това. Заместник-военният министър Валентин Радев съобщи, че вече е било говорено и с президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев да подкрепи това желание на политическото ръководство на армията.

 

"МО и МВР са единствените ведомства, които имат много голям брой служители на заплати от бюджета. Ето защо при нас се вижда много ясно и дори и с по 5 лева да бъде увеличението - общо става много - милиони. Но това трябва да се случи и мисля, че ще получим разбирането от страна на Министерски съвет и го очаквам, ако не до Нова година, то в началото на следващата", заяви Валентин Радев в интервю за БТА.

 

Военните бяха получили обещание за повече пари и миналата година, но тогава военният министър Аню Ангелов не изпълни обещанието си да раздаде бонуси. До нелепата ситуация се стигна, след като бе решено парите за бонуси, осигурени от икономии, да се пренасочат към заплащане на нова техника.

 

"В доклад на една международна организация се посочва, че България има най-много военнослужещи на 10 000 граждани, сравнена със страните от НАТО и ЕС, а в същото време имаме най-ниска заплата на един военнослужещ. Изпълнихме изисквания и намалихме броя на военните, сега остава да се направи втората крачка - да увеличим заплатите на служителите от БА", посочи още Валентин Радев.

Бялата книга за отбраната предвижда до края на 2014 г. въоръжените сили да бъдат намалени със 7000 щатни бройки и числеността им да се свие от 44 100 на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000.

"Може и да е малко, но да им покажем, че сме видели техния професионализъм, че сме доволни от това, което правят. Това са професионални войници и с това си вадят хляба, все пак. А и по този начин ще можем да ги задържим и да си спестим от обучението на нови", коментира Радев.

Заплатите на военните не са вдигани през последните три години, но предишният военен министър Николай Цонев направи това на няколко пъти и така войниците взимат най-малко около 700 лева при средна работна заплата за страната от 758 лева.

Военният министър Аню Ангелов вече обяви, че за следващата година ще настоява за по-висок бюджет в рамките на около 1.5% от Брутния вътрешен продукт. Този процент бе заложен от него във всички армейски планове, но правителството не го изпълни миналата година и процентът се движи около 1.3.

 

"От този месец вече са увеличени заплатите на администрацията. Ние "събрахме" всички пари на едно място - прослужени години, бонуси, икономии - и го разпределихме на база на проявената активност, но не по-малко от това, което всеки е получавал до момента. Остава обаче армията", коментира Валентин Радев.

 

От началото на този месец държавните ведомства трябваше да увеличат заплатите средно с 20% с пари от икономии, както и от такси, глоби и концесионни възнаграждения. С новия модел на заплащане в държавната администрация раздаването на тези средства под формата на бонуси отпадна и беше въведено заплащане от 70% твърда заплата и до 30% бонуси при добре свършена работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България