МО ограничава продажбата на военните имоти

МО ограничава продажбата на военните имоти

Министърът на отбраната Веселин Близнаков съобщи, че продажбата на военни имоти е ограничена, а Министерството на отбраната (МО) заменя имоти предимно за жилища. Пред журналисти в парламента след обсъждането на доклада за състоянието на въоръжените сили през 2006 г. Близнаков посочи, че при закритото заседание (докладът е класифицирана информация) депутати са питали какво става с военните имоти. Народните представители са се интересували дали имотите се заменят, продават ли се и къде отиват парите от продажбата им.

Като основание за ограничаване на продажбата на имотите на МО, министърът посочи, че изискването за собствени приходи на военното министерство е 48 млн. лв., а през миналата година от продажбата на имоти тази сума е била надхвърлена с 16 млн. лв. Парите обаче не са отишли за отбраната или социални дейности – заплати, пенсии, здравеопазване, а във фискалния резерв, обясни Близнаков.

“Който и да е на мое място, няма да се стреми да преизпълнява собствените приходи, защото никой не печели от това, а ще се стреми да задоволява кадровите военнослужещи с жилища, което и правим”, коментира той.

По повод доклада за състоянието на отбраната за 2006 г. министърът посочи, че са се опитали за първи път да представят задачите, които въоръжените сили трябва да изпълняват през 2007 г. и за 2008 г. Една от предстоящите задачи, която е основен приоритет, е извършването на трансформация на въоръжените сили и създаване на баланс между числения състав и финансовите средства, които предоставя бюджетът, каза Близнаков.

По думите му не можело механично, без сериозен анализ да се каже дали ще бъдат редуцирани българските въоръжени сили и с колко.

В доклада е отчетено, че в мисии през 2006 г. са участвали 1281 български военнослужещи с 31 единици бойна техника. Отчетен е и ходът на модернизацията, която, по думите на Близнаков, е насочена предимно към укрепване на възможностите на експедиционните сили.

Поели определени ангажименти към партньорите ни и участието в мисии зад граница ще нараства, повтори министърът. Той уточни, че 8% от сухопътните войски трябва да участват постоянно в мисии.

Председателят на комисията по отбрана в НС Ангел Найденов подчерта, че докладът съдържа и програма за евентуално участие на български военни контингенти в операции през 2008 г.

Гласуването на доклада в пленарна зала ще е в четвъртък.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?