МО осигурява трайни траншове към Русия за поддръжката на МиГ-овете

Изтребители МиГ 29.
Военното министерство се готви в кратък срок да подпише рамково споразумение на обща стойност до 82 млн. лева с руската корпорация РСК МиГ за поддръжката на старите съветски  изтребители МиГ 29, които все още са на въоръжение в българската армия. Договорът с руснаците е във финалната фаза – вече е изготвен и в момента се съгласува, потвърдиха от МО.
 
Военното министерство покани за поръчката само РСК-МиГ, тъй като това е компанията производител и държи лицензите за ремонтите, но украинската държавна фирма "Укринмаш" подаде жалби в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд (ВАС). И двете жалби не бяха уважени и МО скоростно придвижи договорът с руснаците напред. 
 
В началото на този месец военният министър очаквано определи РСК МиГ за изпълнител на споразумението. След подписването му ще започне и сключването на конкретни договори за поддръжката на МиГ-овете, като цените за конкретните дейности вече са договорени.
 
От документите по поръчката се вижда, че МО е успяло да договори отстъпки спрямо първоначалните оферти на руснаците. 
 
Първоначалната оферта за осигуряване на един летателен час, например, е била 7250 евро, но  е паднала на 6250 след преговорите.
 
Военното министерство иска да осигури поддръжката на всички налични 15 МиГ-ове за следващите четири години. Това е най-сериозната инвестиция в бойната авиация през последните години, но в същото време прави все по-съмнително изпълнението на проекта за покупката на нови съвместими с НАТО изтребители.
 
Освен поддръжката и ремонтите, военният министър допусна възможност самолетите да бъдат дори модернизирани, но досега няма официална информация по този казус.
 
Авиоексперти, сред които и президентът Румен Радев, оспориха мащаба на поръчката, като посочиха, че приоритетно трябва да се мисли за покупката на нова техника.
 
МО се върна към услугите на руснаците, след като опитът те да бъдат заобиколени по време на военния министър в миналото правителство Николай Ненчев се оказа неуспешен. Тогава министерството поръча на Полша ремонта на шест двигатели за старите съветски машини, но както и се очакваше, поляците нямат достатъчен капацитет да поемат цялостната поддръжка на самолетите. 
 
Това наложи МО да купи нови и ремонтирани двигатели от Русия, но сделката мина през българска фирма посредник. Оборудването беше доставено в България, но заради проблеми с документите се забави приемането им.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят