МО пак удължи срока за оценка на офертите за новите изтребители

МО пак удължи срока за оценка на офертите за новите изтребители

Военното министерство е удължило за втори път работата на експертната комисия, която трябва да провери дали офертите за нови изтребители отговарят на българските изисквания.

Очаква се комисията да работи още няколко дни. Първоначално тя имаше краен срок до 19 октомври, но той бе удължен до 26 октомври. Това се наложи, тъй като са били изпратени писма до участниците за уточняване на някои от детайлите в офертите.

Така се сбъдват очакванията, че сключването на сделката ще се изтегли във времето.

След като завърши работата на тази група, предстои да започне работа втора комисия – политико-военна, която ще води по-детайлни разговори.

Решението обаче ще бъде политическо.

От МО потвърдиха пред Mediapool, че втората комисия вече е назначена от премиера, но все още няма публична информация в какъв състав ще бъде тя.

Проектът за закупуване на нов тип изтребители в момента се движи в относително спокойствие. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова за "радиомълчание" по темата и министърът на отбраната Красимир Каракачанов се съгласи с него.

Експерти от Атлантическия съвет на България обаче предупредиха, че темата не трябва да слиза от общественото внимание.

България получи само четири оферти в конкурса за изтребители – за нови F-18, F-16 и "Gripen" и втора ръка "Eurofighter". Според няколко различни източници предложението на САЩ и "Lockheed Martin" за нови машини F-16 се очертава като основния фаворит. Негов основен конкурент ще бъде предложението за нови изтребители "Gripen".

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков вече даде да се разбере, че няма да се стигне до бърза сделка, каквито бяха първоначалните планове на военното министерство. От опита на другите страни можело да се предполага, че от избора на доставчик до сключването на договора минават 5-6 месеца.

От думите му стана ясно, че оптимистичният вариант за подписване на новия договор би трябвало да е към средата на следващата година. Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка. Към момента обаче проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

Това ще е най-скъпата сделка от модернизацията на армията и очаквано около нея има много интереси. Oчаква се достигне 1.8 млрд. лева с ДДС.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?