МО: Парите не са достатъчни за пълноценно участие в НАТО

Не се води пълноценна подготовка и продължава да се разчита на съветското въоръжение

МО: Парите не са достатъчни за пълноценно участие в НАТО

Липсата на достатъчно средства не позволява пълноценна подготовка на въоръжените ни сили и поддръжка на въоръжението и модернизацията. Тoва се посочва в доклада за състоянието на отбраната през миналата година, който предстои да бъде разгледан от парламента.

Хроничната липса на средства води до кадрова и техническа криза. България пое ангажимент пред НАТО да повиши разходите за отбрана и действително го направи, но това се дължи основно на платените около 2.1 млрд. лева за новите изтребители F-16.

"Въпреки увеличението на разходите за отбрана спрямо предходната година, те остават недостатъчни за: планомерно и пълнообемно изпълнение на приетите Цели на способностите на НАТО; за пълноценна подготовка, съобразно установените съюзни стандарти; за ефективна поддръжка и ремонт на въоръжението, техниката и специализираната инфраструктура; за стартиране и на други ключови за въоръжените сили инвестиционни проекти", се посочва в доклада.

Отбелязва се, че заради липса на средства остават на заден план проектите за придобиването на нови три-координатни радари, нови зенитно-ракетни комплекси и др.).

"Основната причина е в това, че в последните три десетилетия липсват планомерни, целенасочени и адекватни инвестиции в модернизация и превъоръжаване на българските въоръжени сили, поради което настоящите потребности надхвърлят значително ресурсите, които страната може да си позволи да отдели за отбрана", посочват от МО.

Така 16 години след присъединяването ни към НАТО армията продължава да разчита предимно на старото съветско въоръжение, а ключови системи са на ръба.

България трябва да достигне до 2024 година бюджет за отбрана от 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Със закупуването на изтребителите МО декларира над 3%.

"С придобиването на осем бойни самолета F-16 Block 70 от поколение "+" беше поставено началото на процеса по технологично превъоръжаване. Това е най-значимото постижение за последните десетилетия в усилията за преодоляване на технологичното изоставане на въоръжените сили", посочват от МО.

Продължава работата и по другите два ключови модернизационни проекта - за нови бронирани машини и модулни патрулни кораби. Тяхната обща стойност е около 2.5 млрд. лева, но бъдещето им не е толкова сигурно предвид разходите около кризата с коронавируса.

Продължава да има проблем и с липсата на достатъчно военни. Към момента около 5000 места са незаети. Намаляват обаче инцидентите във въоръжените сили, като за 2019 г. те са с 4% по-малко в сравнение с 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България