МО първо купува гуми и акумулатори, след това дава 2.3 млрд. лева за модернизация

Военното министерство е насочило на първо време усилията си към "възстановяване на летателната годност на самолетите, бойните и транспортни вертолети от състава на Военновъздушните сили, осигуряването с акумулаторни батерии и гуми на бойната техника на Сухопътните войски, поддържането в изправност на системите и въоръжението на корабите от Военноморските сили", а в дългосрочен план готви програма за модернизация на армията за 2.3 млрд. лева.

 

Това стана ясно във вторник от думите на началникa на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков.

 

Програмата за модернизация на въоръжените сили ще бъде представена в Народното събрание и няма да бъде "просто сбор от инвестиционни намерения, а разписана по срокове, с ясни цели, финансова и ресурсна обезпеченост", каза той.

 

"Програмата за модернизация ще бъде обвързана с вече одобрения пакет от Цели за способности, които следва да бъдат реализирани в изпълнение на съюзническите ни задължения в краткосрочен план и в периода до 2028 година. По предварителни финансови разчети, реализирането на този пакет от цели възлиза на около 2 милиарда и 300 милиона лева, като натоварването по години варира, например, от 80 милиона за 2014 г. до близо 300 милиона лева през 2019 г.", посочи Жерков, цитиран от ведомствения пресцентър.

 

Той заяви, че много задълбочено трябва да бъдат разгледани варианти за модернизиране на съществуващото въоръжение и техника, както и възможностите на индустриално-технологичната база на страната ни.

 

Жерков припомни безпокойството на военния министър Ангел Найденов за състоянието на техниката, въоръжението и личния състав, като посочи, че проблемите са наслоени в продължение на години и че първите резултати от извършваната в момента оценка на състоянието на въоръжението и техниката в Българската армия потвърждават тяхното незадоволително състояние и налагат предприемането на спешни мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България